banner
   
Home Berberaap - Macaca sylvanus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Berberaap Apenheul 2010 Berberaap Apenheul 2010
Berberapen hebben praktisch geen staart, net als de mensapen en de gibbons.

Bij de baby's is altijd nog wel iets te zien dat op een staartje lijkt, maar bij het opgroeien verdwijnt dat stompje al vrij
snel in de vacht.

De berberaap is de enige in Europa
levende aap.
Het is de enige makaak die buiten Azië voorkomt, en de enige apensoort die in Europa
in het wild leeft, namelijk op de rots van Gibraltar.
Berberaap Apenheul 2010 Berberaap Apenheul 2010
Een staart is erg lastig om warm te houden en in het gebied waar Berberapen leven kan het nu eenmaal flink vriezen. Dat gebied is het Atlasgebergte. In dit Noord-Afrikaanse berggebied sneeuwt het vaak in de winter; 's nachts kan het er ook behoorlijk vriezen.
 

Noord
West-Afrika,

Marokko en
Noord-Algarijë
en Zuid-Spanje

meestal 1 jong
   
Leefomgeving Draagtijd
   
In bomen,
op de grond
en op rotsen
5½ maand
   
Voedsel Leeftijd
   
Vruchten,
wortels, gras,
kruiden en
insecten
max. 25 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   
Lente 50-60 cm. mannetjes 17 kg. vrouwtjes 11 kg. Wordt ook wel magot of Turkse aap genoemd.
De Berberapen worden op de rots va Gibraltar goed door de Engelsen verzorgd, niet alleen omdat er veel toeristen
naar de beroemde apenkolonie komen kijken, maar ook omdat er een mythe bestaat
die zegt dat de rots Engels grondgebied zal blijven, zolang de apen er zijn.

berberapen gaan niet in winterslaap of –rust, maar ze hebben wel een dikke wintervacht.
Als één van de weinige apensoorten krijgen Berberapen daarom in de winter een warme ondervacht.

Dankzij die dichte vacht zijn zij ook goed bestand tegen zeer lage tempraturen, zelfs in het water. Ieder voorjaar verharen ze, iedere herfst groeit er weer een nieuwe ondervacht.

Omdat Berberapen in gebieden leven met warme en koude seizoenen, vindt bevruchting in de winter plaats, zodat de jongen in het begin van de zomer geboren worden.

Dan is er het meest te eten en is de tempratuur wat hoger.

Het pasgeboren jong houdt zich bijna direct stevig aan de buik van de moeder vast, maar moet de eerste dagen nog wel wat ondersteund worden omdat hij nog niet zoveel kracht heeft. Zodra hij sterk genoeg is verhuist hij naar moeders rug.
Berberaap Apenheul 2010 Berberapen leven in groepen die uit 10 tot wel 100 dieren bestaan.

In de groep leven meerdere mannetjes en vrouwtjes en beide geslachten houden er hun eigen, onderlinge rangorde op na.

berberapen zijn overdag actief.
Als het te heet is, trekken ze zich terug op een be-schutte plaats.
's Nachts schuilen ze in spleten tussen rotsen, vaak zeer ontoegankelijke plaatsen.
alleen hoog-geplaatste mannetjes mogen paren met vrucht-bare wijfjes. Andere mannetjes mogen wel met niet-vruchtbare vrouwtjes paren. Omdat er zoveel afgekibbeld wordt in de groep, is de taal bij de Berberapen erg belangrijk.

Het aanstaren en tuiten van de lippen betekend dreigen, als ze smakken zijn ze onderdanig vriendelijk, tanden laten zien en gapen is ook dreigen. Het zijn heel belangrijke elementen voor de communicatie.

Maar ook lichaamshoudingen, zoals een mannetje achterstevoren benaderen, onderdanigheid of het krabben op een schouder, een uitnodiging tot vlooien en slaan
op de grond wanneer ze kwaad zijn, zijn vaak te zien.
Berberapen
zijn flinke dieren met krachtige ledematen.