banner
   
Home Oostelijke Colobusaap of Franjeaap - Colobus guereza Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Een groep bestaat uit een volwassen mannetje, enkele vrouwtjes met hun jongen.

Colobusaap of Zwart-Witte Franjeaap

vorige volgende
Franjeapen zijn vrij grote apen met een lang lichaam, lange ledematen en een lange staart. De kop is vrij klein en vierkant. Ze hebben slechts vier vingers aan een hand.
De duim is afwezig of slechts een tuberkel (verdikking), soms met een rudimentaire nagel, een aanpassing aan het leven in bomen.

De andere vingers zijn lang en vormen samen een smalle, gekromde hoek, waardoor de dieren gemakkelijk tijdens het springen een tak kunnen vastgrijpen.

Een duim zou hierbij in de weg zitten en makkelijk gewond kunnen raken.

Franjeapen komen voor van Rwanda, Senegal en Gambia tot Ethiopië, zuidwaarts tot Noord-Angola, Noord-Zambia en Tanzania.
Ook op de eilanden Bioko en Zanzibar komen ze voor.

Het zijn boombewonende dagdieren, die voornamelijk voorkomen in dichte wouden als regenwouden.

Ze leven voornamelijk in de middelste en bovenste boomlagen, en bewegen zich voort met grote sprongen.

Ze komen zeer zelden op de grond.

Ze leven voornamelijk in kleine tot middelgrote groepen, bestaande uit één, soms meerdere mannetjes en meerdere vrouwtjes met hun jongen.
 
Afrika 1 jong
   
Leefomgeving Draagtijd
   
Oostelijk Nigeria tot Ethiopië en Tanzania Draagtijd 7 maanden
   
Voedsel Leeftijd
   
Vooral bladeren, ook fruit en bloesem 25 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

40-65 cm.
staart 60-90 cm.
6-14 kg.

Jongen worden spierwit geboren
Mannetjes wisselen regelmatig van groep, waarbij volwassen man-netjes soms worden wegge-jaagd door de jongere dieren.

Als twee groepen elkaar tegen-komen, uiten de mannetjes agres-sief gedrag, waar-bij ze naar elkaar schreeuwen, springen, elkaar achternagaan en soms vechten.

Een groep bestaat uit drie tot twaalf dieren, bestaande uit een dominant mannetje, drie tot vier vrouwtjes en hun jongen.
Mannetjes vormen vaak een harem waarin ze geen andere volwassen mannetjes dulden.
De oostelijke populaties hebben een dikkere vacht en een wittere staart en mantel, de noordelijke populaties hebben een dunnere vacht en een zwarte staartwortel en schouders.

Geïsoleerde populaties leven
in de bergen van Oost-Afrika.

Van alle franje-apen is het de meest folivore soort, zo'n driekwart van het dieet bestaat uit bladeren.
Colobus of Franjeaap Dierenpark Emmen 2009
De franjeaap is te vinden in de laaglanden van Oost-Nigeria tot Kenia.
Geïsoleerde populaties leven in de bergen van Oost-Afrika
(Noord-Tanzania, Centraal- en West-Kenia en Oeganda) en Ethiopië.