banner
   
Home Grijsgroen doodshoofdaapje - Saimiri sciureus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Doodshoofdaapje Dierenpark Emmen 2004
In het dichte bos kunnen doodshoofdaapjes elkaar gemakkelijk uit het oog verliezen.
Ze houden contact met elkaar door hoge piepgeluiden. Zo weten ze wanneer de groep
weer verder trekt.

Het doodshoofdaapje is een sociaal boombewonend dagdier, die voornamelijk in boomkruinen leeft.
Doodshoofdaapje Dierenpark Emmen 2005 Hij springt van tak naar tak door de boomkruinen.

's Nachts slaapt hij tussen dichte takken.

Hij leeft voornamelijk in familiegroepjes, die zich soms aansluiten tot grotere groepen van meer dan honderd dieren.

Groepen van meer dan vijfhonderd dieren zijn waargenomen. Vrouwtjes trekken het meest op met mannetjes.

Het jong wordt verzorgd door de moeder. Andere vrouwelijke groepsleden, meestal oudere dochters van de moeder die zelf nog geen jongen hebben, zullen op het jong passen en het bij zich dragen als de moeder aan het foerageren is.
 
Zuid-Amerika, Suriname, Guyana 1 jong
   
Leefomgeving Draagtijd
   
Tropische bossen 5 maanden
   
Voedsel Leeftijd
   
Kikkers, slangen, krabben, insecten en vruchten 21 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   
30 cm.
de staart 45 cm
1 kg.
Leven in groepen van 20 tot 100 dieren