banner
   
Home Huzaaraap - Cercopithecus patas Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Huzaaraap Apenheul 2010 Huzaaraap Apenheul 2010

Mannelijke huzaarapen zijn veel groter
dan vrouwtjes, regelmatig minstens
twee keer zo groot.

De staart is dun en lang: 54 tot 74 cm.

De huzaaraap is overdag actief. 's nachts slaapt hij alleen of met zijn tweeën in de top
van een boom.

De huzaaraap is aangepast aan het leven op de grond.
De lange ledematen zorgen ervoor dat het dier zich op de grond snel kan voort-bewegen.

De huzaaraap leeft in groepsverband.
Een troep bestaat uit ongeveer 25 dieren, bestaande uit een dominant mannetje en meerdere vrouwtjes en jongen. Volwassen mannetjes zonder troep leven alleen of in kleine vrijgezellengroepjes.

De belangrijkste taak van de leider is het beschermen van de groep. Hij is dus degene die vaak rechtop staat om de omgeving in de gaten te houden.

Huzaaraap Apenheul 2010
 

1 jong

Aan de neus van
de huzaaraap is
te zien is of ze zwanger is. Deze is dan wit gekleurd.
3 mnd na de beval-ling  wordt hij weer zwart.

Afrika

 
Leefomgeving Draagtijd
   

savannes, open grasland en open bossen

24 weken

   
Voedsel Leeftijd
   

zaden, peul-vruchten, bladeren, grassen, vruchten, bessen en soms insecten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   


lengte 60-87 cm.
hoogte 34-50 cm.
10-25 kg.

lengte 48-77 cm.
hoogte 28-45 cm.
7-14 kg.

huzaarapen lopen op hun vingers en niet op hun handpalm.
Bij hun voeten zetten ze ook alleen het voorste deel op de grond.