banner
   
Home Lampongaap of Laponderaap - Macaca nemestrina Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Lampongaap Dierenpark Amersfoort 2006 Bij de lampongaap hangt de rangorde bij de vrouwtjes af van wie hun moeder is.
Moeders die hoog in aanzien staan hebben dochters die ook behoorlijk wat voor het zeggen hebben.

Mannetjes lampongapen verlaten zodra ze volwassen worden hun geboortegroep.
Ze trekken er alleen op uit totdat ze aansluiting bij een andere groep vinden.

In hetzelfde leefgebied van de lampongapen komen ook withand-
gibbons voor.

Beide apensoorten eten hetzelfde voedsel en zijn dus concurrenten van elkaar.

 

De makaken worden veel gebruikt voor medisch onderzoek, omdat de genen veel lijken op die van de mens.

In 1990 werd ontdekt dat de makaken dragers zijn van het Herpes-B virus

De makaken zelf hebben er geen last van, maar als de mens ermee wordt geïnfecteerd, kan het de dood tot gevolg hebben.

Lampongaap Dierenpark Amersfoort 2006
Voedsel zoekt lampongaap zowel op de grond als tussen de bomen.
Slapen doen ze veilig met de groep in een boom.
 

Zuidoost-Azië

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

bossen langs de kust, laagland, moeras en bergbossen

5,5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, zaden, bladeren, knoppen, bloemen, padden-stoelen en insecten

26 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 49-56 cm.
6,2-14,5 kg.
♀ 46-56 cm.
4,7-10,9 kg.

wordt ook
klapperaap
genoemd