banner
   
Home Pinché-aapje - Saguinus oedipus oedipus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Pinche-aapje Aqua Zoo Leeuwarden 2007
De pinché-aap is gemakkelijk te herkennen. Deze aapjes hebben namelijk een grote bos lang wit haar op hun kop. De mannetjes en vrouwtjes zijn even groot en hebben op het eerste gezicht geen uiterlijke verschillen.

Doordat de Pinché-aap hoog in de bomen leeft, heeft hij veel baat bij zijn klimtechnieken.
Pinche-aapje Aqua Zoo Leeuwarden 2007 Pinché-apen zijn erg territoriaal.
Ze verdedigen hun gebied door middel van contactroepen.

Als het toch op een confrontatie aankomt wordt er geweld gebruikt.

De vader en de andere volwassen dieren helpen bij de geboorte, door de jongen op te vangen en te wassen.

Na een week draagt de vader de jongen, ze komen alleen nog bij de moeder om te drinken
Pinché-apen leven in groepen van tien tot twaalf dieren, waarvan één mannetje en één vrouwtje seksueel actief zijn.

Alle andere dieren in de groep zijn hun nakomelingen. Zelfs als deze dieren volwassen zijn vertonen zij in de groep geen seksueel gedrag.
 
Zuid Amerika
in het noorden
van Colombia
meestal een tweeling
   
Leefomgeving Draagtijd
   
in de boomkruinen van het regenwoud 145 dagen
   
Voedsel Leeftijd
   
Vruchten, zaden, insecten, muizen, vogels en gom 10-13 jaar
   
Gewicht Bijzonderheden
   
20-25 cm.
staart 33-40 cm.
400-450 gram
Ze kunnen hun grote witte kuif overeind zetten om te dreigen
Pinché-apen zijn monogaam, dit betekent dat zij een paartje voor het leven vormen.

Voor de paring likt het vrouwtje het mannetje in het gezicht.

Tijdens de paring rolt ze haar staart op.

Dit wordt onderdrukt via de geurstoffen van de twee seksueel actieve dieren.

Als één van de ouders sterft valt de groep uit elkaar.


Dan worden namelijk de volwassen
dieren van dezelfde sekse als het dier
dat gestorven is seksueel actief en gaan met elkaar vechten.

Door speciale geurstoffen af te zetten laat het vrouwtje merken dat ze vruchtbaar is.

Een paartje kan twee à drie maal per jaar twee jongen krijgen.

Het vrouwtje draagt de jongen alleen als ze gevoed worden, verder zorgt het mannetje samen met de oudere jongen voor de pasgeboren jongen.

De twee oudste nakomelingen blijven meestal zeer lang bij de ouders.

De andere jongen verlaten de oudergroep als ze volwassen zijn.

Ze zijn dan ongeveer twee jaar oud.

Als het vrouwtje drachtig is, is zij dominant, terwijl normaal het man-netje dominant is.

De geboorte vindt s'nacht plaats in een holle boom.

De hele groep zorgt voor de jongen.