banner
   
Home Witschouder capucijnaap - Cebus capucinus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Witschouder capucijnaap Gaiapark 2008

De witschouder capucijn is algemeen bekend als het aapje van de orgelman.
Het is een vrij intelligente soort, die kan worden getraind tot assistent voor mensen.

Noten die de capucijnaap niet open kan krijgen met zijn gebit, breekt hij open met werktuigen.

Gelukkig mogen er tegenwoordig geen apen meer als huisdier gehouden worden.

De noot wordt gelegd op een grote, platte steen, waarna de kapucijnaap er op slaat met een andere zware steen, totdat de noot openbreekt.

In Costa Rica zijn capucijnaapjes aange-troffen die zich insmeerden met planten
van de geslachten Clematis, Citrus, Piper
en Sloanea, waarschijnlijk om gebruik te maken van de insectenafwerende en medicinale effecten van deze planten.

Vrouwtjes dragen, beschermen en voeden de jonge totdat ze in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

Mannetjes helpen niet met de zorg voor zuigelingen, maar kunnen jonge bijstaan in de sociale hiërarchie als ze eenmaal onafhankelijk zijn.

Witschouder capucijnaap Gaiapark 2008
Witschouder capucijnapen bezitten een groot aanpassingsvermogen en bewonen een
breed scala van habitats.

Ze komen voor in natte-, droge-, primaire- en secundaire bossen, maar hebben een voorkeur voor tropische droge loofbossen.

Capucijnapen zijn zeer sociaal en leven in groepen van 18 tot 20 dieren.
Vrouwtjes blijven in de groep waar ze geboren zijn, mannetjes verlaten rond de leeftijd
van 4 jaar de groep en zoeken een plaats in een nieuwe groep.
Witschouder capucijnapen zijn energiek
en overdag actief.
Sociaal spel is belangrijk tussen alle leden van de groep, vooral jonge apen besteden hier veel tijd aan.
 

Midden- en
Zuid-Amerika

1-2 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

droog bos, dicht regenwoud en boomplantages

180 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten, vruchten, noten, bladeren, bloemen, eieren en kleine gewervelde dieren als vogeltjes

55 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 33-46 cm.
♀ 32-40,5 cm.
♂ 3,2-5,5 kg.
♀ 2,6-4,1 kg.
♂ staart
40-50 cm.
♀ staart
42-45,5 cm.

wordt ook witkeel capucijnaap
of gewone capucijnaap genoemd