banner
   
Home Gewone wolaap - Lagothrix lagotricha Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Gewone wolaap GaiaPark 2009
Bij de geboorte weegt het jong 140 gram. Pasgeboren jongen worden zowel op de rug als op de buik van de moeder gedragen. De zoogtijd duurt negen tot twaalf maanden.
Gewone wolaap GaiaPark 2009 Ze leven in vochtige en regenwouden, van vloedbossen langs rivieren tot bergbossen op een hoogte van 3000 meter.

Als typische boombewoner heeft de
wolaap veel profijt van zijn lange staart.

Deze gebruikt hij als vijfde ledemaat bij
het slingeren van tak naar tak.

Voor extra houvast is de binnenkant van de staartpunt onbehaard.

Een groep wolapen kan uit wel zeventig dieren bestaan. De groep blijft niet
constant bij elkaar maar splitst soms in kleinere groepjes op om later weer
samen te komen.

De mannetjes en vrouwtjes zoeken liever elkaars gezelschap op dan dat ze met de andere sekse omgaan.
Ontmoetingen tussen verschillende groepen verlopen zonder incidenten.
 

Zuid-Amerika

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

regenwouden van de Amazonebekken

7-7,5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

bladeren, vruchten, nectar en zaden

24 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

40-60 cm.
staart 55-75 cm.
5,5-10,8 kg.

de wolaap is een vreedzame soort

Wolapen zijn dag-actieve boom-bewoners. Ze komen voor van de struiklaag tot in de boomkruin, maar hebben een voor-keur voor de boomtoppen. Vrouwtjes paren meestal met meerdere mannetjes, hiërarchie speelt hier nauwelijks een rol bij.

Mannetjeswolapen hebben wel van alle apen van de Nieuwe Wereld de grootste testikels, en mogelijk hebben de mannetjes met de grootste testikels het grootste voortplantings-succes. Er wordt meestal één jong geboren na een draagtijd van 223 tot 225 dagen.

Mannetjes zijn na vijf jaar geslachtsrijp, vrouwtjes na zes tot acht jaar.

De wolapen komen voor in Zuid-Amerika, van de oostelijke helling van de Andes in Colombia tot de Rio Negro, de Rio Tapajós en de Mato Grosso in Centraal-Brazilië, Oost-Ecuador en Peru, zuidwaarts tot Noord-Bolivia.
Hij komt ook vaak op de grond, waar hij op zijn achter-poten loopt.

De armen dienen dan om balans te houden en de staart wordt
soms als houvast gebruikt.