banner
   
Home Addax - Addax nasomaculatus  Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Addax Blijdorp 2008 Addax Blijdorp 2008
Een addax graaft diepe kuilen om water te zoeken, het vocht halen ze voornamelijk uit hun voedsel en uit dauw. Ze moeten echter wel om de 2 à 3 maanden drinken.
Addax Blijdorp 2008 Addax Blijdorp 2008
De hoorns van de addax hebben een lengte van 72 cm. met 1,5 tot 3 spiraalvormige draaien.
   
 

Afrika
Tunesië en Niger

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

zand- en steenwoestijnen

8,5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

dor gras, struiken en woestijnplanten

20-25 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

lengte
1.20-1.80 m.
schofthoogte
0.95-1.50 m.
♂ 100-135 kg.
♀ 60-90 kg.
staart 25-35 cm.

bedreigd

ook bekend als mendes antilope

Vroeger leefde de addax in gemengde kudden van wel 25 dieren, die werden geleid door een oudere bok.

Tegenwoordig zijn de kudden veel kleiner, hooguit vier dieren.
Vroeger kwam de addax in de gehele Sahara voor, maar tegenwoordig leeft hij nog in enkele geïsoleerde populaties in Mali, Niger en Tsjaad.

Hij houdt zich voornamelijk op in zand- en steenwoestijnen. De addax is aangepast aan
het leven in drogere streken.

Overdag zoekt hij zoveel mogelijk de schaduw op, en 's avonds en 's nachts gaat hij op
zoek naar voedsel.

Addaxen leven voornamelijk van woestijngrassen, succulenten en bladeren van struiken
en acacia's.
De kudden voegden zich vroeger samen tot grotere groepen van honderden dieren. In deze groepen trokken de addaxen mee met de regens.