banner
   
Home Afrikaanse doornstaartagame - Uromastyx acanthinura Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Afrikaanse doornstaartagame Diergaarde Blijdorp 2008
De doornstaartagame komt voor in noordelijk Afrika; Mali, Soedan, Marokko, Tunesië, Algerije, Libië en Mauritanië. De habitat bestaat uit warme en droge gebieden zoals halfwoestijnen en droge graslanden, zelfs in delen van de Saharawoestijn.
Afrikaanse doornstaartagame Diergaarde Blijdorp 2008  
Afrikaanse doornstaartagame Diergaarde Blijdorp 2008
De Afrikaanse doornstaartagame slaat vet op in de dikke staart voor tijden van voedselschaarste.
Als een van de weinige soorten hagedissen komt deze soort zelfs voor in gebieden zonder vegetatie. Het is een typische bodembewoner die in nood snel in een boom kan schieten maar verder niet graag klimt. De doornstaartagame laat zich opwarmen door de zon maar op het heetst van de dag wordt het zelfs deze woestijnbewoner te veel en kruipt hij weg
om te rusten.  
Het voedsel bestaat bij jonge dieren uit insecten en plantendelen, maar na enige tijd worden ze vrijwel volledig vegetarisch. Met name bladeren, bloemen, bessen en vruchten worden gegeten. Af en toe wordt een voorbijrennende prooi gegrepen maar er wordt niet meer actief gejaagd.
 

Noord- en
Oost-Afrika

10-12 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

steenwoestijnen en droog struikgewas

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten en plantendelen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

70 cm.
de staart neemt
de helft van de lengte in beslag
450 gram

de staart is bezet met stekels