banner
pch     pch
Home Anoa of Gemsbuffel - Bubalus depressicornis  Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Anoa Artis 2007 Anoa Artis 2007
Wordt ook wel dwergbuffel, gemsbuffel of
laaglandanoa genoemd.
De anoa is één van de kleinste runderen en lijkt op een miniatuur waterbuffel. De anoa heeft een gedrongen lijf met korte poten. De hals is dik met een kleine kwab.
Zoals de meeste bosdieren leeft de anoa meestal alleen.

Hij duldt geen andere dieren in zijn omgeving.

Met de puntige hoorn wordt elke
bedreiging verjaagt.

De anoa is het grootste wilde zoogdier
van Sulawesi.
Beide geslachten dragen hoorns.

De hoorns van het mannetje worden groter, zo'n 27-37 cm. tegenover 18-26 cm. bij het vrouwtje.

De hoorns zijn kort en wijzen naar achteren.

De hoorns van volwassen dieren zijn geribbeld.
 

Sulawesi en
Indonesië

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Vochtige
laaggelegen
bossen.

10 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen,
bladeren en
varens

20-30 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

lengte
1.60-1.80 m.
schouderhoogte
86 cm.
staart
18-40 cm.
150-300 kg.

Kleinste wilde
rundersoort

De anoa leeft uitsluitend in dichte, onver-stoorde laagland-bossen, als moerasbossen, secundaire wouden en bossen langs de kust. De anoa is een schuw, voornamelijk solitair rund. In de ochtendschemering zoekt de anoa naar voedsel. Hij leeft van bladeren, vruchten, grassen, varens en twijgen.

Op de heetste momenten van de dag schuilt de anoa in de schaduw. Bij gevaar vlucht de anoa het dichte struikgewas in.

De korte, achterwaarts gerichte hoorns worden laag bij de rug gehouden om te voorkomen dat ze verstrikt raken.

Als het dier wordt het ingesloten, zal hij zich omdraaien en aanvallen. Met zijn scherpe hoorns kan hij veel schade aanrichten
Anoa's houden graag baden in modder- en waterpoelen, en zijn meestal in de buurt van water te vinden.