banner
   
Home Kinkajoe of Rolstaartbeer - Potos flavus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Rolstaartbeer Dierenpark Emmen 2009 Rolstaartbeer Dierenpark Emmen 2009
De rolstaartbeer is door zijn opvallende niet-geringde grijpstaart enig in zijn soort binnen de kleine beren.
De rolstaartbeer pakt een vrucht met zijn mond of plukt het met zijn handen.
De 12 cm lange, bewegelijke tong wordt op meerdere manieren gebruikt om voedsel te krijgen. Ten eerste dient de tong om het vruchtvlees uit de vruchten te halen en daarnaast ook om kleine dieren onder boomschors vandaan te halen.

Verder gebruikt de kinkajoe zijn tong om nectar en honing uit bloemen en bijennesten te zuigen. Op deze manier speelt het dier een belangrijke rol bij bestuiving in het regenwoud: stuifmeel blijft aan het gezicht plakken en wordt zo verspreid naar andere bloemen.
Ook kleine vogels, boomkikkers, ongewervelden en eieren staan op zijn menu.

Door zijn nachtleven in de boomtoppen wordt dit dier echter weinig gezien.

Hij gebruikt zijn staart om zijn evenwicht te bewaren terwijl hij over een tak rent en slaat hem om een tak als hij van de ene naar de andere tak springt. Dit doet hij voorzichtig en langzaam en hij trekt zijn staart pas terug als hij met al zijn vier poten op de volgende tak staat. Ook kan de kinkajoe zonder probleem aan zijn staart aan takken hangen, zodat de voorpoten vrij zijn om voedsel te verzamelen.
 

Zuid-Amerika

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

tropische regen-wouden, rivier-bossen en nevel-wouden van zee-niveau tot 2500 m. hoogte

112-118 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, noten, nectar en honing

23 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romplengte
40-57 cm.
staart 39-57 cm.
schouderhoogte
17-25 cm.
4,5 kg.

grootste vruchten-eter van alle soorten kleine beren

Tijdens het eten neemt de rolstaart-beer de meest verschillende houdingen aan:
op zijn achterste zittend, op de rug liggend of hangend aan zijn achter-poten en staart met de kop omlaag.
De rolstaartbeer leeft solitair of in kleine troepen van 10-15 dieren zonder strenge onderlinge rangorde.

Rolstaartberen maken een opvallend schril blaffend geluid, bijvoorbeeld als ze schrikken of als hun rust verstoord wordt.

Bij onderlinge onenigheid of bedreiging produceren ze een vervaarlijk sissend en krijsend geluid.

Rolstaartberen zijn nachtdieren die bijzonder goed kunnen klimmen.

Daarbij kunnen ze behoorlijk luidruchtig zijn.

De voortplanting is niet aan een bepaald jaargetijde gebonden.

Na een draagtijd van 112-118 dagen wordt er 1 jong geboren, zeer zelden twee.

Op een leeftijd van 2-3 maanden is het grijpvermogen van de staart volledig ontwikkeld.

Na 7-8 weken begint de rolstaartbeer met het eten van vast voedsel.

Na 4 maanden is hij zo goed als zelfstandig.

Mannetjes zijn na ca.1,5 jaar en vrouwtjes na ca. 2-2,5 jaar geslachtsrijp.
Ze gaan 's nachts hoog in de bomen op zoek naar voor-namelijk plant-aardig voedsel.

Overdag slaapt hij, ineengerold met zijn voorpoten voor de ogen geslagen, in een boomholte of in dicht gebladerte.