banner
   
Home Beermarter of Binturong - Arctictis Binturong Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Beer, marter of kat?

De naam beermarter geeft eigenlijk niet goed aan om wat voor soort dier het gaat.

Het is namelijk geen marter of beer, het is familie van de civetkatten.

De beermarter brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in bomen.

Het is de enige civetkatachtige en één van de weinige roofdieren met een grijpstaart.
Deze dient als steun als de beermarter met zijn voorpoten een tak met vruchten naar zich toetrekt.

Beermarters zijn omnivoren: ze eten behalve vruchten (voornamelijk bessen) ook scheuten, bladeren, kadavers, insecten, eieren en knaagdieren.

Er zijn gevallen bekend van beermarters die in het water zwommen om vissen te vangen. Vogels worden met veren en al gegeten.
Beermarters zijn voornamelijk 's nachts actief; overdag rusten ze opgerold op een boomtak of in een boomholte.

Ze leven solitair en houden er een territorium op na.

De beermarter heeft een lange, ruige, zwarte vacht.

De haarpunten zijn soms wit of geel, waardoor de dieren een gelige of grijzige waas kunnen hebben.

Op de oren zitten lange, zwarte pluimpjes.

Beermarters komen voor in de regen-
wouden van India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Thailand, Indochina, Maleisië, Sumatra, Java, Borneo en Palawan (Filipijnen).
De staart is lang en stevig gespierd, het
puntje is zeer beweeglijk en kan dienen
als grijpstaart.

Beermarters hebben aan de binnenkant
van hun staart een soort leerachtig stukje zitten, hiermee kunnen ze zich beter aan takken en bomen vasthouden.

Hij heeft een voorkeur voor bergbossen.

In deze landen wordt de beermarter
soms als huisdier gehouden.

Beermarters zijn eenvoudig te temmen
en niet agressief.

Beermartermannetjes dopen soms hun staart in hun eigen urine. Zo kan hij bijvoorbeeld takken beter markeren.
 
Zuid en Zuid-Oost Azië 1 - 3 jongen
   
Leefomgeving Draagtijd
   
dicht bebost gebied 3 maanden
   
Voedsel Leeftijd
   
vruchten, fruit, vogeltjes en knaagdieren 10 - 15 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   
lengte 60-95 cm.
staart 56-89 cm.
9-14 kg.
Het is een van de weinige roofdieren met een grijpstaart