banner
   
Home Henkels bladstaartgekko - Uroplatus henkeli Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Henkel's bladstaartgekko Henkel's bladstaartgekko
De Henkels bladstaartgekko is een nachtdier dat overdag verscholen zit in bomen of struiken, hangend met de kop naar beneden, want deze positie bevordert de spijsvertering van het dier.
Pas tijdens de schemering wordt de gekko actief om te gaan jagen.  
Henkel's bladstaartgekko Deze staart is erg afgeplat en enigszins ovaal van vorm.

Kenmerkend zijn de dunne, lange poten en zeer grote en ronde lamellae onder de tenen, en een rij kleine, grillige huidflapjes onder de kaakrand.

De kleur is rood- tot geelbruin maar er is veel variatie en ook grijze en groene exemplaren komen voor.
Ook de tekening verschilt sterk maar bestaat meestal uit rijen vlekjes op de rug en kop
of een lichte bandering.
 

in het noorden
van het eiland
Nosy Bé

2 eieren
op de grond
onder bladafval

   
Leefomgeving Broedtijd
   

regenwouden

85-95 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten en soms slakken

 

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

25 cm. incl. staart

 

  De gekko wordt aangetroffen op het eiland Nosy Bé langs de noordwest kust van Madagaskar, evenals op het vasteland van Madagaskar zelf, in de regio van Ankaranafantsika