banner
   
Home Bonobo - Pan paniscus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Bonobo Apenheul 2010 Bonobo Apenheul 2010
Net als chimpansees, bonobo's hebben een langere onderarmen dan de benen,
lange vingers en mobiele schoudergewrichten.
Bonobo Apenheul 2010 Bonobo Apenheul 2010
De vacht is zwart en in tegenstelling tot chimpansees, is het gezicht zwart.

Het haar op de kruin scheidt zich zijwaarts, in tegenstelling tot chimpansees waar het naar achteren loopt.
Bonobo's zijn uitsluitend te vinden in de Democratische Republiek Congo in Centraal-Afrika, een gebied dat wordt begrensd door de rivier de Congo in het noorden, de Sankuru-Kasai in het zuiden en westen, en de Lualaba in het oosten.
 

Congo in
Centraal Afrika

1 jong

wordt door de moeder bijna
5 jaar verzorgt

de zoogtijd is
3 jaar

   
Leefomgeving Draagtijd
   

vochtige primaire en secundaire laagland regen-wouden op hoogtes tot 1.500 meter
binnen het Congobekken

240 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, zaden, bladen, bloemen, paddenstoelen, eieren, kleine dieren

50 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 40-45 kg.
73-83 cm.
♀ 30 kg.
70-76 cm.

bedreigd

♂ blijven hun gehele leven bij de gemeenschap;
♀ trekken weg als ze de vruchtbare leeftijd bereiken.

De grootste bijzonderheid van de sociale structuur van bonobo's is dat de ♀ meestal het hoogst in de rangorde staan.

Oorzaak hiervoor is dat bij een strijd tussen een ♀ en een ♂ de andere ♀ vaak te hulp schieten.

Bij bonobo's is de rangorde van een mannetje dan ook vaak afhankelijk van de rangorde van zijn moeder.
Bonobo Apenheul 2010 Het heeft tot de jaren zeventig
(20e eeuw) geduurd voor het gedrag
van bonobo's in de natuur werd
bestudeerd.

Na de onafhankelijkheid van België was Congo politiek erg onrustig, wat het tot
een weinig geliefd onderzoeksgebied maakte.

Bovendien realiseerde men zich pas dat het gedrag van bonobo's en chimpansees sterk verschilde toen de eerste onderzoeks-resultaten binnenkwamen.

Tegenwoordig worden bonobo's op een aantal plaatsen in Congo langdurig geobserveerd.

Ze zoeken in vaak dagelijks wisselende groepjes naar voedsel.

Net als bij chimpansees bestaan er grotere 'gemeenschappen', waarbij groepjes altijd uit leden van een gemeenschap bestaan.

Bonobo's zijn zeer intelligent net als de andere mensapen.

Bij andere dieren, zoals walvissen, dolfijnen en olifanten is het moeilijker om de intelligentie vast te stellen.

In gevangenschap hebben Bonobo's grote vermogens tot het gebruik van werktuigen en het leren van taal.

Opvallend is dat er in vergelijking met chimpansees weinig voorbeelden zijn van gebruik van werktuigen in de vrije natuur.

Ook geven bonobo's er in gevangenschap blijk van zich in de positie van een ander te kunnen verplaatsen.

Volgens onderzoek uit 2010 kunnen bonobo's door met het hoofd horizon-taal te schudden duidelijk maken dat ze het gedrag van een soortgenoot afkeuren.
Dat de bonobo een afzonderlijke soort vormt, werd pas in het begin van de twintigste eeuw vermoed.

In 1929 werd de bonobo als afzon-derlijke soort erkend.

Tot die tijd werd hij dwergchimpansee genoemd.
Seksualiteit is zeer gebruikelijk bij bonobo's en niet alleen voor voortplanting.

Zo komt het bijvoorbeeld niet zelden voor dat twee vrouwtjes hun genitaliën tegen elkaar aanwrijven in een soort pseudo-copulatie. Ook seksueel gedrag tussen mannetjes en met nog niet geslachtsrijpe jongen komt voor, evenals oraal-genitaal en manueel-genitaal contact en masturbatie.

Een andere bijzonderheid is dat bonobo's vaak in de missionarishouding, en in diverse andere posities paren en daar ook anatomisch op zijn aangepast.

In het verleden is men er wel van uitgegaan dat alleen bij mensen die houding voorkwam. De reden van dit uitgebreide seksuele gedrag is ongetwijfeld sociaal: seksueel gedrag wordt gebruikt om vrede te stichten, spanningen binnen de groep te verlagen en vriendschappen te smeden.