banner
   
Home Capibara - Hydrochaeris hydrochaeris Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Capibara Gaiapark 2008
Capibara betekent "Heer van het gras"
Capibara Gaiapark 2008 Capibara Zoo Parc Overloon 007
 
Capibara Zoo Parc Overloon 007
De capibara of waterzwijn is een knaagdier dat voorkomt in het waterrijke gebied van Brazilië en Noord-Argentinië in Zuid-Amerika. Het is de grootste levende knaagdierensoort, en kan wel 80 kilogram zwaar worden.

Vanwege de schade die de capibara aanbrengt aan landbouwgewassen, wordt er door de inheemse bevolking gejaagd op deze dieren.
   
 

Brazilië,
Noord-Argentinië en
Zuid-Amerika

1-8 jongen
gem. 5 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

bebost en waterrijk gebied

149-156 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen en waterplanten, granen, meloenen, maïs en riet

10-12 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

lengte
1.00–1.30 m. schofthoogte
50 cm.
♂ 50 kg.
♀ 61 kg.

wordt ook waterzwijn genoemd

De capibara is het grootst levende knaagdier.

Capibara's grazen vooral als het koel is, dus in de late namiddag en avond.

Ze slapen weinig.
Capibara Zoo Parc Overloon 007

Ook wordt op de capibara gejaagd vanwege de onderhuidse vetlaag die rijk is aan jodium.

Een capibara heeft zwemvliezen tussen de tenen. Ze kunnen minutenlang onder water blijven.

Vaak staan ze tot hun buik in het water etend van de waterplanten.

De dieren worden ook wel als huisdieren gehouden, maar dit is in Nederland tegenwoordig niet meer toegestaan

Ze leven in groepen van enkele tien-tallen dieren en houden zich langs het water op.
Het zijn ook uit-stekende zwemers.

De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.
Ze hebben geen staart. Hun oren staan recht op het hoofd.