banner
   
Home Wilde cavia - Cavia magna Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Wilde cavia Diergaarde Blijdorp 2009

Ze leven gewoonlijk in groepen van
5 tot 10 dieren, vinden beschuting
in holen die ze zelf graven, of in
verlaten holen van andere dieren.

Ze zijn meestal actief nadat de duisternis
is ingetreden.

De jongen hebben bij de geboorte al een vacht en tanden en de ogen zijn open.
Na een paar uur kunnen ze al rondrennen, maar moeten drie weken gezoogd worden.

Guinese biggetjes zijn weerloze dieren, zonder enig wapen en ze zijn niet in staat met grote snelheid weg te vluchten.

Om de aanvallen van mogelijke vijanden te overleven, moeten zij vertrouwen op hun schuwheid, die hen naar hun hol doet rennen bij het minste teken van gevaar.

Cavia's worden gejaagd om hun vlees, om die reden werden zij reeds door de Inca's gefokt.

Wilde cavia Diergaarde Blijdorp 2009
Wilde cavia's zijn bodembewoners die, uitsluitend bij uiterste nood klimmen.

Een cavia heeft 3 magen, de werking is vergelijkbaar met een koe.

Ze hebben het ingwikkeldste verteringssysteem van alle knaagdieren.

Cavia's eten elk aanwezig plantaardig voedsel.

 

uiterste zuiden
van Brazilië
en Uruguay

2-4 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

grasland ook wel in moerassig of rotsachtig terrein

67-68 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen en kruiden

8 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

30-40 cm.
500-700 gram

ook bekend als Guinees biggetje