banner
   
Home West-Afrikaanse chimpansee – Pan troglodytes verus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
West Afrikaanse chimpansee Safaripark 2009 West Afrikaanse chimpansee Safaripark 2009

Elke nacht bouwen ze van takken, slaapnesten in de bomen.

Chimpansees leven in groepen van hoogtens 40 dieren.

Chimpansees zijn speels en aanhankelijk als ze jong zijn, maar naarmate ze opgroeien worden ze minder verdraagzaam van aard.
West Afrikaanse chimpansee Safaripark 2009

De normale gang op de grond is vierbenig, maar ze lopen ook wel op drie benen, waarbij ze dan één hand vrij hebben om voedsel te dragen.

Twee chimpansees die elkaar tegenkomen, groeten elkaar op een uitgesproken menselijke manier, door elkaar aan te raken of elkaar de hand te schudden of te zoenen.

Na de mens maken chimpansees het beste gebruik van werktuigen om voedsel te verzamelen, noten te kraken en vijanden te verjagen.

Chimpansees zijn in staat zelf uit te vinden hoe ze een werktuig het beste kunnen gebruiken.

 

Afrika

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

droge oerwouden

230 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit, bladeren, knoppen en wortels maar ook insecten, eieren en vlees

53-60 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.00-1.50 m.
♂ 34-70 kg.
♀ 26-50 kg.

mensapen hebben geen staart