banner
   
Home Reuzenchuckwalla - Sauromalus hispidus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Reuzenchuckwalla Diergaarde Blijdorp 2007 Reuzenchuckwalla Diergaarde Blijdorp 2007
Elk individu blijf binnen een eigen gebied, maar ze hebben geen uitgesproken territorium of refugium. De gebieden van de mannetjes overlappen elkaar nooit, door middel van dreighoudingen schrikken ze hun concurrenten af, maar één of meer wijfjes hebben wel vaak toegang tot de gebieden van de mannetjes.

Als de temperatuur stijgt, de planten verwelken en er geen regen val in de hete biotoop, drijven voedsel en watergebrek de chuckwalla's onder de grond voor hun zomerslaap. De zomerslaap gaat over in de winterslaap want ook dan blijft alles kurkdroog.

Vanaf eind maart, wanneer de voedselpositie het gunstigt is komen ze weer tevoorschijn, begin augustus graven ze zich weer in.

Reuzenchuckwalla Diergaarde Blijdorp 2007
Als er gevaar dreigt vlucht een chuckwalla naar de dichtstbijzijnde rotsspleet, waarin hij zich met zijn tenen vastklemt. Het is moeilijk om hem eruit te krijgen. want de schubben blijven aan de stenen haken.
De staart blijft buiten, maar wordt het dier aangeraakt dan slaat hij ermee. Om nog beter houvast te krijgen in de spleet, blaast hij zichzelf op. Hij wordt dan de helft dikker en oefent op die manier een aanzienlijke druk uit op de wanden van zijn schuilplaats.
 

eilanden in de
zee van Cortez

5-16 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

rotsachtige grond

± 2 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

voornamelijk insecten

tot 25 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

80 cm.