banner
   
Home Degoe - Octodon degus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

De degoe is een knaagdier uit Chili.

De degoe werd halverwege de 18e eeuw ontdekt in de Andes in Chili door de Spaanse jezuïet Juan Ignazio Molina.

Men dacht eerst dat het om een soort eekhoornfamilie ging, later bleek dat het familie was van de ook uit Chili afkomstige cavia.

In Chili worden degoes gezien als een plaag, omdat ze in grote groepen leven en de gewassen van het land aantasten.

Degoe Artis 2007

Ze leven in de vrije natuur in groepen op de rotsen, waar ze graag klimmen en klauteren; hiervoor zijn ze uitstekend toegerust.

De degoe heeft vijf vingers aan iedere poot, waaraan vrij scherpe nagels zitten.
Met de voorpoten pakt de degoe dingen op en houdt er zijn voedsel mee vast.
De tepels van het vrouwtje zitten niet op de buik maar in haar zij.

Degoe Artis 2007 Degoe Artis 2007
Jongen komen volledig behaard en ver ontwikkeld ter wereld.
Degoes lijken veel op de rat, de gerbil en ook nog een beetje op de cavia.

Hoe dik de vacht is hangt af van de omgevingstemperatuur waarbij de degoe gehouden wordt, maar de kleur van de vacht is altijd bruingrijs met aan de uiteinden van de haren een beetje zwart.
 

Chili
Andesgebergte

5-8 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

doornstruiken

3 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

bast, bladeren, zaden en insecten

4 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

tot 40 cm.

in andere talen bekend als trompetstaartrat

Degoes zijn van nature erg sociale en nieuwsgierige beestjes, die in groepen leven. De buik is wat lichter van kleur. Af en toe is een wit vlekje te ontdekken bij de degoe, dit is een typisch domesticatieverschijnsel.

De ogen van een degoe zijn donkerbruin, de tanden zijn oranje van kleur. De oren zijn groot en hebben de vorm van een schelp. Ze lijken op die van de chinchilla.
Als degoes te veel voedsel hebben, zullen ze ook wat voedsel begraven om later op te eten.