banner
   
Home Oostelijke wangzakeekhoorn - Tamias striatus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Aardeekhoorns zijn waarschijnlijk de meest bedreven hamsteraars van de hele eekhoornfamilie, maar ze zijn wel kieskeurig in de dingen die ze opslaan.

Als hij zijn wintervoorraad verzamelt, neemt hij alleen noten en dennenappels, nooi vruchten of vlees, dat zou kunnen bederven.

De aardeekhoorn spant veruit de kroon wat de omvang van zijn voorraden betreft.

De aardeekhoorn kan ongeveer vier noten in elke wangzak meenemen en bovendien nog één tussen de tanden.

Zo verzamelt hij honderden noten.

Oostelijke wangzakeekhoorn Vogelpark Ruinen 2006
De wangzakken zijn losse huidplooien, van binnen onbehaard, maar niet vochtig. Als hij zijn wangzakken vult, bijt de eekhoorn de scherpe punten van de noten zorgvuldig af, terwijl hij ze met beide voorpoten vasthoudt.
Oostelijke wangzakeekhoorn Vogelpark Ruinen 2006

De noot wordt in een wangzak geplaatst en een volgende in de andere wangzak, op deze wijze worden ze om beurten gevuld.

Zo blijft de kop, hoewel bizar,
tenminste symetrisch.

Aardeekhoorns houden geen winsterslaap in de ware betekenis van het woord, maar als het slecht weer is, raken ze in een toestand van verstijving, waaruit ze af en toe ontwaken om van hun voorraad te eten.

De wangzakeekhoorns zijn overwegend overdag actief.
Het zijn goede klimmers hoewel ze liever op de grond blijven.
Als er gevaar dreigt, waarschuwen ze elkaar met een alarmkreet en haasten zich naar een veilige plaats.
 

Noord-Amerika
en Canada

3-5 jongen
max. 8 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

open bosgebied

31 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

granen, noten, bessen en zaden maar ook paddenstoelen, insecten

5-7 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romplengte
12,5-17,5 cm.
staartlengte
7,5-22,5 cm
66-139 gram

ook bekend als oostelijke chipmunk,
gewone chipmunk of oostelijke aardeekhoorn