banner
   
Home Prevost eekhoorn - Callosciurus prevosti Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Prevost eekhoorn Artis 2007
De prevost eekhoorn leeft solitair, hoewel hij soms wel eens andere soortgenoten
toelaat in zijn territorium.
Prevost eekhoorn Artis 2007 De eekhoorn is voornamelijk overdag en in de schemering actief. De nacht brengt hij door in een nest in een holle boom.

Hij leeft voornamelijk van vruchten, zachte zaden, noten, bloemen, knoppen, jonge scheuten, bladeren en bast, aangevuld met insecten als mieren, termieten en larven, en vogeleieren en jonge vogeltjes.

Hij leeft meestal solitair of in paren, soms in kleine familiegroepjes. Soms worden ze in grotere groepen gezien b.v. als de vijgen rijp zijn.
Groepsleden communiceren met elkaar door middel van op vogelgeluiden lijkende roepen en met de pluimstaart.

Twee tot vier jongen worden na een draagtijd van 46 tot 48 dagen geboren.

Prevost eekhoorn Artis 2007
 

Zuid-Oost Azië,
Maleisië,
Thailand en
Indonesië

2-4 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Kleine bomen in
oude bossen en tropische regenwouden

46-48 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, zaden,
noten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

Prevosti algemeen:
kop-romplengte
13-27 cm.
staart 8-26 cm.
150-500 gram.

foto links en boven:
Callosciurus prevosti mindanaos

Rafflesi:
kop-romplengte 24-26 cm.
staart 25 cm.
gem. gewicht
450-550 gram
Prevost eekhoorn NOP 2008 Vlak voor de worp legt het vrouwtje een groot nest van takjes, twijgen en bladeren aan in een holle boom of hoog tussen takken.

In sommige delen van het verspreidings-gebied krijgt deze eekhoorn tot vier worpen per jaar.
Mindanaos:
kop-romplengte 22-24 cm.
staart 25 cm.
gem. gewicht
400-450 gram
  Foto boven en onder: Callosciurus prevosti rafflesi  
Ze leggen geen voedselvoorraad aan en houden geen droogteslaap.

In Taiwan worden ze voor de huisdierhandel gevangen.

Men beschouwt deze fraaie eekhoorns als geluksbrengers.
Prevost eekhoorn NOP 2008 De latijnse naam Callosciurus betekent
prachtige eekhoorn.

Deze zogenaamde klappereekhoorns behoren inderdaad tot de mooist ge-kleurde zoogdieren ter wereld.