banner
   
Home Emoe - Dromaius novaehollandiae Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
De emoe komt vrijwel overal in Australië voor, behalve in de regenwouden.

Ook komen ze weinig voor in woestijnen en het noorden van het land. De emoe leeft vooral in (Eucalyptus) bossen, steppes en zandvlaktes in woestijnen.

De emoe is de op één na grootste (loop)vogel van de wereld.

Ze hebben bruine veren, waarmee ze niet kunnen vliegen. De veren hangen slap en zijn net zo lang als de onderveren, waardoor de emoe een 'slordig' uiterlijk heeft.

Ze hebben een lange nek en lange poten met aan elke poot drie tenen. Verder hebben de mannetjes een blauwe nek.
Emoe Ouwehands Dierenpark 2010
Ook de emoe kan snel lopen, maar heeft geen vleugels van betekenis voor zo'n grote vogel. De vleugels zijn slechts 20 cm lang en daarmee kan de emoe geen snelle, scherpe bochten maken, zoals de nandoe.
Jonge emoe Emoes hebben, net als de andere loopvogels, een plat borstbeen en daarmee geen aanhechting voor de vleugelspieren, waardoor zij niet kunnen vliegen.

Ze hebben wel hele krachtige poten waarmee ze een snelheid kunnen behalen van ongeveer 50 kilometer per uur.

De emoe is een omnivoor. In Australië komen de vruchten, zaden, bloemen en insecten, die worden gegeten door emoes, beschikbaar na regenval.

Emoes trekken dus naar plaatsen waar het recentelijk geregend heeft. Ze oriënteren zich op regenwolken, maar het geluid van donder en de geur van natte grond speelt ook een rol.

Het gebeurt wel eens dat een emoe jong verdwaald. Het jong kan dan bij een andere groep aansluiten, mits hij kleiner is dan de rest van de groep.
 
Australië 8-12 eieren
   
Leefomgeving Broedtijd
   
Steppes en open bosgebied 2 maanden
   
Voedsel Leeftijd
   
zaden, vruchten, grassen en insecten 10-20 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   
1.50-1.80 m.
55 kg.
Een emoe is een loopvogel met drie tenen.

De haan broedt in zijn eentje de eieren uit.
Emoe Ouwehands Dierenpark 2010

De vogel paart in hartje zomer en broedt in de koelere maanden. Als de dagen beginnen te korten ondergaat het mannetje hormonale veranderingen, verliest zijn eetlust en begint een ruw nest te bouwen van boombast, takjes, gras en bladeren.

Om de andere dag legt het wijfje een groot, dikschalig groen ei dat wel een halve kilo kan wegen. Na een ei of zeven wordt het mannetje broeds en de volgende acht weken eet noch drinkt noch ontlast hij zich. Hij staat alleen zo'n tien keer per dag op om de eieren te draaien.

Als de eieren uitkomen is hij een derde van zijn gewicht kwijt. Het wijfje is er dan allang met andere mannetjes vandoor.

Maar er zijn ook hennen die in de buurt van het nest blijven om het te helpen verde-digen. Meestal wordt zo'n hen door de haan verjaagd zodra de eieren uitkomen.

Als alle kuikens uit de eieren gekropen zijn, gaan ze met hun vader op voedsel uit.

Emoe Best Zoo 2010 De kuikens zijn nestvlieders, ze zijn zo'n 25 cm hoog, zijn bruin gestreept en vader leidt ze nog een half jaar rond om ze te beschermen en te leren hoe te overleven.

Hij pikt daarbij vaak ook adoptie-kinderen op.
Emoes leven meestal alleen.

Ze komen soms wel in hele troepen tezamen maar dat is meer omdat het voorradige voedsel ze bijeen brengt.
Jonge emoe