banner
   
Home Withandgibbon - Hylobates lar Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Withand gibbon Safaripark Beekse Bergen 2010 Opvallend zijn hun enorme lange armen.

Gibbons zijn lenige en acrobatische boomdieren. Zonder hun benen te gebruiken, slingeren ze aan hun armen,
van tak tot tak.

En dat met een razende snelheid!

Hun duim is klein en zit vrij ver naar achter. Zo gebruiken gibbons hun handen bij het slingeren als een soort haken.

Ze grijpen takken dus niet vast, zoals de andere apensoorten: met de duim aan de ene kant en vier vingers aan de andere kant.
Gibbons staan bekend om het harde geluid dat ze maken.
Bij sommige soorten is het een melodieus gezang, prachtig om naar de luisteren.
Withandgibbon Dierenpark Emmen 2006 Withandgibbon Dierenpark Emmen 2006
Elke ochtend zingt het gibbon-paartje een duet om de buren te laten weten in welk deel zij die dag zullen doorbrengen.

Dit gezang is dus een waarschuwing aan soortgenoten om uit de buurt te blijven.
Een ontmoeting tussen twee gezinnen geeft meestal de nodige ruzie. Tijdens zo'n ruzie maken ze gebruik van hun tanden om hun belager weg te jagen. Maar als de gibbons jonger zijn dan zeven jaar, lukt dat niet. Gibbons krijgen namelijk pas echte grote tanden rond hun zevende levensjaar.
 
Zuidoost-Azië
   
Leefomgeving Draagtijd
   
regenwouden 7-8 maanden
   
Voedsel Leeftijd
   
Vruchten, knoppen en bladeren 25 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   
5 kilo Zingen luidkeels om paarband te bevestigen
Dat gibbons zo verbazingwekkend goede slingeraars zijn, komt ze goed van pas:
ze leven in de boomtoppen van het regenwoud.
Het vrouwtje krijgt één jong.

Het jong krijgt 18 maanden melk en is
pas volwassen als het zo'n 6 jaar
oud is, maar blijft tot ong. 9 jaar bij de ouders.
Bijna de hele dag is een gibbon op zoek naar voedsel in de vorm van vruchten, zaden en insecten.

Ze komen zelden op de grond.

Elk groepslid slaapt in een andere boom.
Alleen het jongste kind slaapt bij de moeder.