banner
   
Home Blauwe Gnoe of Wildebeest - Connochaetes taurinus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Blauwe gnoe Dierenpark Emmen 2006
Beroemd zijn de grote trektochten die deze soort doet. De blauwe gnoe is een van de twee nog levende soorten gnoes. De andere soort is de witstaartgnoe.

De blauwe gnoe is een grote antilopesoort met een grote, brede kop. De voorpoten zijn langer dan de achterpoten. Hij heeft een donkergrijsbruine tot leiblauwe tot bleekgrijze vacht. Over de nek, schouders en in mindere mate de flanken lopen donkere verticale strepen. De snuit is van de neus tot het voorhoofd geheel zwart en de poten okergeel tot bruin.

Verder heeft deze soort zwarte, warrige, lange manen over de nek en de schouders, een lange, zwarte staart die bijna de grond raakt en een baard op zijn nek en kin, die geheel wit tot zwart van kleur is. Kleuren verschillen per ondersoort. Beide geslachten hebben hoorns.

Blauwe gnoe Dierenpark Emmen 2006 Als de dieren samenkomen en grote kudden vormen, begint de bronsttijd, waarbij de mannetjes elkaar proberen weg te houden van de tochtige vrouwtjes.

In de tijdelijke woongebieden die worden aangedaan tijdens de trek vormen zich kleine territoria. Deze territoria worden verdedigd met geluiden, geur, huppels en hoofdgeschud.

Acht maanden later, als het regenseizoen is aangebroken, wordt er één volledig ontwikkeld jong geboren, dat binnen enkele minuten kan lopen.
 

Oost-Afrika ten zuiden van de evenaar

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Gras-, struik- en boomsavannes

8-9 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

Kort gras

20 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

lengte
170-240 cm.
schofthoogte
115-145 cm.
staart 60-100 cm.
♂ 165-290 kg.
♀ 140-260 kg.

Horen tot de groep van de koe-antilopen

Na vier tot vijf jaar gaan de mannetjes voor het eerst eigen territoria vormen.

Meestal werpen vrouwtjes tegelijkertijd, om roofdieren voor te zijn. Ongeveer tachtig procent van alle jongen wordt in een periode van drie weken geboren.

Het jong kan binnen drie tot zeven minuten staan. Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp. Als de jonge gnoes 10 dagen oud zijn beginnen ze zelf te grazen.

De hoorns zijn 40 tot 73 centimeter lang en lopen eerst plat, krommen dan omhoog naar binnen.