banner
   
Home Luipaardhaai - Triakis semifasciata Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Luipaardhaai Diergaarde Blijdorp 2009

De luipaardhaai is een zout- en brakwatervis die voorkomt in een subtropisch klimaat,
hij geeft de voorkeur aan gematigde wateren.

De soort is voornamelijk te vinden in getijdestromen, zeeën, zachtstromend water, rotsachtige wateren en koraalriffen, op zanderige of modderige bodem.

Deze dieren liggen meestal op een grotere diepte, aan de voet van de uitlopende rots, in het zand te slapen. De diepte waarop de soort voorkomt is maximaal 91 m onder het wateroppervlak.

De luipaardhaai heeft een relatief brede en korte snuit.

De prominente afgeronde rugvin van deze haai heeft zijn oorsprong in de binnenste rand van de borstvinnen.

De borstvinnen van de luipaard haai zijn tamelijk breed en ongeveer driehoekig van vorm.

Luipaardhaai Diergaarde Blijdorp 2009

De bovenste kwab van de staart is gekerfd en langwerpig.

De haai heeft krachtige kaken en smalle, scherpe tanden.

Zijn slanke lichaamsbouw maakt het mogelijk om in holen en spleten zijn prooi te vinden.

Luipaardhaaien vangen verschillende soorten prooi maar zijn vooral goed in het opsporen van dieren die deels onder het zand verborgen zijn.

Die trekken ze met een snelle ruk uit hun schuilplaats.

Deze haai dankt zijn naam aan de kleurtekening van de jonge dieren, hoewel ook die naam niet echt treffend gekozen is.

De jonge zebrahaaien zijn namelijk donkerbuin aan de rugzijde, geelachtige aan de buikzijde waarbij de overgang hiertussen bestaat uit verticale gele strepen en vlekken.

Als de haai groter dan 50 tot 90 centimeter wordt, vallen alle strepen uiteen en krijgt hij meer een vlekkenpatroon.

Daarom wordt deze soort ook luipaardhaai genoemd.

 

de kust van de Westelijke
Grote Oceaan en de Indische Oceaan

4-29 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

zout- en brakwater

10-12 maanden

levendbarend
de jongen zijn bij de geboorte
20-23 cm.

   
Voedsel Leeftijd
   

vis, inktvis en schaaldieren

30 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

2.00 m.
32 kg.

ook bekend als kathaai of zebrahaai