banner
   
Home Dwerggordelstaarthagedis - Cordylus tropidosternum Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Dwerggordelstaarthagedis Dierenpark Emmen 2009
Gordelstaarthagedissen zijn zwaargepantserde hagedissen met puntige schubben.
Dwerggordelstaarthagedis Dierenpark Emmen 2009

Ze hebben hebben doorns op hun staart.

Een kenmerkende verdedigingsmethode van deze dieren is zich in een hol terugtrekken en zich dan opblazen, waardoor ze vasthaken.

Ze slaan hierbij wild met hun venijnige staart.

Gordelstaarten zijn sociale hagedissen, die veelvuldig elkaars aanwezigheid opzoeken.

De hagedissen zijn overdag actief en
zitten veel in de zon.

De schubben zijn rechthoekig en in regelmatige rijen rond het lichaam gerangschikt.

Als ze zich bedreigt voelen nemen het uiteinde van de staart in de bek en
schermt zo met zijn staart de
kwetsbare buikdelen af.

Dwerggordelstaarthagedis Dierenpark Emmen 2009
   
 

Afrika

2-5 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

savannen en grasland

4 maanden
eierlevendbarend

   
Voedsel Leeftijd
   

kleine insecten
en fruit

in gevangenschap 25 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden