banner
   
Home Afrikaanse wilde hond of Hyenahond - Lycaon pictus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Afrikaanse wilde hond Gaiapark Kerkrade 2007 De Afrikaanse wilde hond is een grote, gevlekte hond met een lang, slank lichaam en lange poten, grote afgeronde oren en een lange, volle staart.

De kop is vrij kort en breed, met krachtige kaken. Hij heeft een donkerbruine tot zwarte vacht met onregelmatige room-kleurige, witte en geelbruine vlekken. Het vlekkenpatroon en de kleur van de vlekken verschilt zeer per individu, maar onder verwante dieren en dieren uit dezelfde regio zijn gelijkenissen te vinden.

De staartpunt is bijna altijd wit, en de snuit meestal zwart.

Jonge dieren zijn meer zwart van kleur met verspreid enkele witte vlekken, voornamelijk op de poten.
De Afrikaanse wilde hond leeft in savannes, licht beboste streken, steppen en graslanden, zowel in laagland als in bergen. Hij kwam oorspronkelijk algemeen voor in een groot deel van Afrika ten zuiden van de Sahara, in alle gebieden met voldoende prooidieren. Hij ontbrak enkel in de dichte bossen in West- en Centraal-Afrika.
Afrikaanse wilde hond Gaiapark Kerkrade 2005 Afrikaanse wilde hond Gaiapark Kerkrade 2005
Het zijn zeer sociale dieren, die een strikte hiërarchie in hun groep hebben. De kern van een groep is een dominant paartje. Enkel het dominante paartje mag zich voortplanten en het territorium met urine markeren. Andere volwassen dieren helpen mee met de zorg voor de jongen, onder andere door voedsel op te braken. Een groep bestaat tegenwoordig meestal uit ongeveer zes volwassen mannetjes en vier volwassen vrouwtjes.
 

Afrika

6 tot 10 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Savannes, dicht bos en dorre streken

72 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

Zoogdieren

10-15 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romplengte
76-112 cm.
staart 30-41 cm.
18-36 kg.

Elke poot heeft vier tenen in plaats van vijf.