banner
   
Home Vliegende hond - Pteropus vampyrus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Vliegende hond de Oliemeulen 2011 Vliegende hond de Oliemeulen 2011
Het leefgebied van de vliegende hond strekt zich uit van Zuid-Myanmar, Thailand, Cambodja en Vietnam, naar het zuiden van Maleisië tot Singapore, een groot deel van Indonesië, en oostelijk naar Borneo en de Filipijnen.

De kop van een vliegende hond lijkt meestal inderdaad op een kop van een
hond of vos.

Hun oren zijn spitser en ze hebben ook grotere ogen dan de andere vleermuizen. Ook zijn hun nekharen langer.

Deze meestal grote vleerhonden hebben geen staart. Op de tweede vinger van de vleugel zit een klauw. Per kaakhelft zijn er twee snijtanden aanwezig.
Vleerhonden hebben hun ogen aan de voorkant van hun kop zitten, zodat ze zien met een stereoscopisch beeld.

Daardoor kunnen ze de afstand heel precies inschatten.

Omdat ze niet op jacht hoeven, zoals de andere vleermuizen, missen de meeste vliegende honden het orgaan dat echolocatie mogelijk maakt.

Ze vertrouwen op hun gezichtsvermogen
en hun neus.

Wel zijn het nachtdieren.

Dat verklaart ook hun grote ogen ten opzichte van de andere vleermuizen.
 

Zuid- en Oost-Azië

1 jong soms
2 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

tropische- en subtropische bosrijke gebieden

6 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

vooral vijgen en mango's

 

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

vleugelbreedte 1,70 m.
1 kg.

ook bekend als vliegende vos, vleerhond, grote vleermuis of kalong

Hun natuurlijke vijanden zijn arenden, grote uilen, boom-slangen en
varanen
De voortplantingsperiode is in de maanden februari en maart. Na een zwangerschap van 6 maanden wordt er één of hooguit twee jongen geboren.

Bijzonder aan deze familie is dat de zogende vrouwtjes in aparte groepen bij elkaar zitten.

Een maand lang blijft het jong bij zijn moeder, maar na deze periode zal ze het jong achterlaten in de verblijfplaats en alleen op zoek gaan naar eten.

Na twee maanden kan het jong zelf vliegen, maar het zal nog een maand duren voordat het mee gaat om eten te zoeken.

Tussen de 4 en 6 maanden is hij geheel onafhankelijk, maar hij wordt pas na 18 maanden vruchtbaar.
Ze danken hun naam aan hun typerende kop.

Hoewel de meest voorkomen in de kustgebieden, wordt de vliegende hond ook waargenomen op hoogtes van 1370 meter boven de zeespiegel.