banner
   
Home Blauwgezicht of Blauwwang honingeter - Entomyzon cyanotis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Blauwwang honingeter Avifauna 2009 Blauwwang honingeter Avifauna 2009

Ze eten geen honing maar nectar.

Honingeters hebben een speciale, borstelige tong, die eindigt in kwastachtige uitgroeisels of papillen.

Ze steken hem wel 10 keer per seconde in de kelken van bloemen. De nectar blijft aan de tong kleven en is zo gemakkelijk op te zuigen.

Naast nectar eten ze ook vruchten en insecten.

 
Blauwwang honingeter Diergaarde Blijdorp 2009

De honingeter is vaak agressief, vooral tijdens het broedseizoen.

In die periode gebruikt hij nesten van andere vogels of van andere grotere honingeters, waarbij hij de bewoners soms bruut uit hun nest verjaagt.

Soms bouwt hij zelf een nest, een grote komvormige constructie van twijgen en andere planten.

In veel gevallen zal hij dit agressief verdedigen tegen vermeende indringers.

 

Noord- en Oost-Australië en
Nieuw Guinea

2-3 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

open bossen en mangroves

16 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten, stuifmeel, bessen en nectar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

25-32 cm.

wordt ook
blauwwang honingeter genoemd

 


Naast de gebruikelijke bouwmaterialen zoals gras, twijgjes en bloemstelen, verwerken ze ook vaak dierlijke haren in hun nest, meestal als voering.


Vaak zijn ze zo ongeduldig en kunnen niet wachten tot de eigenaar zijn haren verliest. Ze gaan stoutmoedig op hun slachtoffer zitten om hem de haren uit te trekken.