banner
   
Home Impala - Aepyceros melampus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Impala Dierenpark Emmen 2006

De bok heeft liervormige, geribbelde hoorns van 50-75 cm. lang, in een enkele spiraal gebogen; het vrouwtje draagt geen hoorns.

Impala Dierenpark Emmen 2006 Impalabokken zijn zeer agressief in de bronstijd, vooral bij het innemen van hun territoria. In deze tijd zijn gevechten en achtervolgingen algemeen. De bokken verlaten, wanneer hun territoria eenmaal zijn ingenomen, hun gebied slechts om water te drinken bij de drinkplaatsen, die neutraal terrein zijn.

De bronstijd is aan het begin van het droge seizoen. De jongen worden vroeg in het natte seizoen geboren, wanneer er het meeste voedsel is.

Als ze worden opgeschrikt, neemt de hele groep deel aan een prachtig springend ballet. Zij springen vooruit, recht omhoog, of met draaiingen naar rechts of links, vaak wel 3 meter de lucht in, op en neer, in cirkels of allerlei richtingen uit.

De werkelijke bedoeling hiervan is een roofdier van de wijs te brengen.

 

 

Zuid- en Oost-Afrika

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

droog vlak land en struikgewas in de nabijheid van water

18-210 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen, kruiden, bladeren en knoppen

15 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romplengte
120-160 cm.
schouderhoogte
75-85 cm.
staart 30-45 cm.
♂ 45-70 kg.
♀ 40-60 kg.

Wordt ook wel rooibok genoemd.

Impala's komen voor van Kenia, Oeganda en Rwanda zuidwaarts tot de Transvaal, Botswana en Oost-Angola, met en geísoleerde populatie in Zuidwest-Angola en Namibië. De impala leeft in kleine kudden van minstens 6 dieren, bestaande uit één of twee dominante mannetjes en hun harem van tot 30 vrouwtjes en hun jongen.

Vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde kudde, mannetjes verlaten de kudde als ze volgroeid zijn.

Grotere kudden, bestaande uit meer dan 50 dieren, zijn niet ongewoon, voornamelijk in het droge seizoen, wanneer er minder grasland is. De rest van de mannetjes leeft in vrijgezellengroepen.
Impala Dierenpark Emmen 2006 Dieren houden
contact met elkaar doordat ze met klieren in de hiel een geurspoor achterlaten.

Maakt sprongen van wel 3 meter hoog en 10 meter ver.