banner
   
Home Jemen kameleon - Chameleo calyptratus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Jemen kameleon Artis 2009 Jemen kameleon de Oliemeulen 2011

Het zicht van kameleons is heel goed ontwikkeld. Ze hebben de bekende draaibare ogen, waardoor ze met twee ogen onafhakelijk van elkaar om zich heen kunnen kijken, vertikaal tot 90° horizontaal 180° maar ook met twee ogen tegelijk kunnen focussen op één punt om heel goed diepte te kunnen zien. De hersenen van de kameleon hebben zich zo ontwikkeld dat hij de beelden van beide ogen afzonderlijk kan verwerken en besturen.

De grote staart wordt als een soort 5e hand gebruikt om het evenwicht te bewaren. In rust is de staart opgerold onder het achterlichaam. Jemen kameleon Blijdorp 2008
Jemen kameleon Blijdorp 2009

 

 

Jemen en het zuiden van
Saoudi-Arabië

20 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

riviervalleien, bergachtige gebieden en drogere gebieden met beplanting

120-261 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten
en fruit

♂ 7 jr.
♀ 5 jr.

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 40-45 cm.
♀ 45 cm.
incl. staart

 

Een Jemen kameleon kan niet elke kleur worden.

Hij kan ook niet egaal één kleur worden behalve egaal groen.

De basiskleur voor een Jemen kameleon is lichtgroen.

Deze kleur nemen ze aan als ze in rust zijn.  
Kameleons staan natuurlijk bekend om hun vermogen om van kleur te kunnen ver-anderen.

In de huid van een kameleon zitten alle-maal cellen met een bepaalde kleur. Er zijn zwarte, oranje, gele en groene cellen. De gekleurde cellen kunnen van vorm ver-anderen: ze kunnen dichtbij de huid plat worden, als een soort kegel of piramide, of ze kunnen heel lang en dun worden.

Als ze bij de huid plat en breed worden, zijn ze goed te zien vanaf de buitenkant: de huid heeft dan de kleur van die cel. Als ze lang en plat zijn, is de kleur maar als een heel klein stipje te zien aan het huidopper-vlak.

De kleur die de kameleon heeft is dan een mengsel van de kleuren van de cellen die op dat moment plat aan het oppervlak liggen.
Jemen kameleon Diergaarde Blijdorp 2006 Binnen een paar seconden kan de Jemen kameleon van kleur ver-anderen!

Een rustige licht-groene kameleon kan dus bij een storende aanraking plots felgekleurd zijn! De ene kant van de kameleon kan ook een andere kleur hebben dan de andere: de linkerkant is bijvoorbeeld lichtgroen terwijl de andere donker-groen is.