banner
   
Home Kameel - Camelus bactrianus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Kameel Diergaarde Blijdorp 2005
Wilde kamelen komen alleen nog voor in de Gobiwoestijn (Mongolië en China)
De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er één, de kameel twee.

Vanwege het gebruik als rij- en lastdier door nomaden en andere reizigers door de woestijn in bijvoorbeeld karavanen wordt het dier ook wel "het schip van de woestijn" genoemd.
Kameel Safaripark Beekse Bergen Hilvarenbeek 2007
De kameel kan 280 kilogram dragen. Het dier wordt ook gehouden om zijn wol,
melk en vlees.
Kameel Ouwehands Dierenpark Rhenen 2007 In de bulten wordt vet opgeslagen, dat dient als energiereserve bij voedselgebrek. Als de bulten niet worden aangesproken, staan ze rechtop.

Bij voedselschaarste, wanneer de kameel teert op het vet in de bult, gaan de bulten naar een kant hangen. De dikke vacht beschermt de dieren zowel tegen extreme hitte als extreme kou.
 

Azië

1 jong, zelden 2

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Woestijnen, steppen

13 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

Gras, bladeren, takjes en kruiden

50 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1,80-2,00 m.
300-690 kg.

ze kunnen in
1 uur ca. 200 liter water drinken

       
Ze hebben beweeglijke pluklippen en een gebit dat goed is aangepast aan het eten van harde, droge grassen. Een kameel eet plantaardig voedsel. Soms grassen, soms bladeren en takken van struikgewas, net wat er maar te vinden is. De vaak dorre en doornige planten groeien zeer verspreid in de woestijnen en steppen.

Een kameel moet dus veel lopen om voldoende eten te vinden. Hij moet ook voorzichtig eten, omdat veel planten lange doorns hebben.
Kameel Ouwehands Dierenpark Rhenen 2007 Bij een gevecht met een ander, probeert een mannetje zijn hals over die van een tegenstander heen te slaan en hem zo naar beneden te drukken.
Een kameel is pas op een leeftijd van 4 -5 jaar helemaal volwassen.   Kameel Safaripark Beekse Bergen Hilvarenbeek 2007 Andere mannetjes vormen afzonderlijke hengstengroepjes. In de paartijd kunnen de hengsten flink vechten om de vrouwtjes.

In die tijd wrijven de mannen vaak met de achterkant van hun kop tegen hun bulten. Zij verspreiden zo een sterk ruikende stof uit een klier op de kop. Ook brullen de hengsten veel in die periode.
In het wild leven kamelen in kuddes van hoogstens enkele tientallen dieren. Deze groepjes bestaan uit vrouwtjes en jonge dieren onder leiding van een hengst.
  Kamelen paren liggend. De draagtijd is 13 maanden. Meestal wordt er één jong geboren. Veel andere pasgeboren hoefdieren staan al binnen enkele minuten. Een jonge kameel heeft enkele uren nodig voordat hij zover is. De moeder doet ook wat minder moeite om daarbij te helpen.