banner
   
Home Geoffroy′s kat - Oncifelis geoffroyi Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Geoffroy's kat Dierenpark Amersfoort 2010
De geoffroy's kat komt vaak voor in bergachtig terrein met een struikachtige begroeiing. Het is een uitstekende klimmer die vaak in bomen slaapt en jaagt vanaf een tak. Maar ze kunnen ook prima jagen op de grond of in het water.
Geoffroy's kat Dierenpark Amersfoort 2010 Geoffroy's kat Dierenpark Amersfoort 2010
Door de grootschalige jacht (om de mooie vacht) en bedreiging van het leefgebied neemt het aantal Geoffroy’s katten fors af.
 

Zuid-Amerika

1-4 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

pampa's en regenwouden bergachtig terrein met struikachtige begroeiing

72-78 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

kleine zoogdieren kikkers, vissen, hagedissen, vogels, kleine knaagdieren zoals hazen

18 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

lengte 45-70 cm. zonder staart staart 25-35 cm

2-6 kg

ook bekend als Geoffroy's ocelot

De geoffroy kat is een bosdier, maar ze mijden de dichtste delen van de jungle. De geoffroy kat is een bosdier, maar ze mijden de dichtste delen van de jungle en hebben een voorkeur voor hooggelegen, droge landschappen, waar bomen en struiken voldoende dekking bieden. Ze leven tot op 3300 meter hoogte, hoger dan de meeste Zuid-Amerikaanse katachtigen. De kleur en tekening van de vacht verschilt naar het gebied waarin deze katten voorkomen. In het Noorden is de hoofdkleur fel okerkleurig en is het lichaam bedekt met vele kleine, ronde, zwarte vlekken. In het Zuiden is de hoofdkleur van de vacht zilvergrijs en de vlekken zijn tot kleine rozetten gerangschikt. Naaste verwanten zijn:
de ocelot,
de margay,
de nachtkat en
de tijgerkat.