banner
   
Home Rots klipdas - Procavia capensis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Klipdassen zijn familie van de olifant.

Ze hebben stoottanden die hun hele leven door blijven groeien. Die lijken op lange hoektanden zoals bij de olifant.

Rotsklipdas Gaiapark 2008
Verspreid over de rots heeft de kolonie enkele latrines. Op vlakke, beschutte plekken worden mest en urine achtergelaten. Hier komt en sterke geur vanaf, die kenmerkend is voor een bepaalde kolonie. Urine laten ze meestal lopen op opvallende, uitstekende rotsen. De calciumcarbonaten in de urine blijven achter, waardoor lichtgekleurde strepen op de rotsen ontstaan.
Rotsklipdas Gaiapark 2008 Rotsklipdas Gaiapark 2008
Ze worden in Zuid-Afrika dassies of
rock konijnen genoemd.
Klipdassen bewonen het hol van andere dieren, zoals van de meerkatten en de aardvakens.
   
 

Zuid-West en Noord-Oost Afrika en Midden-Oosten

1-2 jongen
soms tot 6 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

berghellingen en rotsachtig terrein

214-240 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

ruwere grassen en kruiden, aangevuld met bladeren van lage struiken en afgevallen vruchten

15 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

lengte
30-58 cm.
1,8-5,4 kg.
staart
20-31 mm.

wordt ook Kaapse klipdas genoemd