banner
   
Home Blauwvleugel kookaburra - Dacelo leachii Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Blauwvleugel kookaburra Avifauna 2006 Blauwvleugel kookaburra Avifauna 2006

De kookaburra geeft vooral bij
het aanbreken van de dag en
tegen zonsondergang een
"schreeuw-, huil- en lachconcert".
Omdat de blauwvleugel kookaburra een onwelluidende kreet toevoegt aan het gelach heeft hij door de plaatselijke bevolking de scheldnaam "blaffende jackass" gekregen.

Een andere bijnaam is klokvogel, "klok van de inboorling" en "klok van de kolonisten",
vanwege de regelmaat waarmee de kookaburra zich laat horen.

De kookaburra staat bekend als slangendoder.

Blauwvleugel kookaburra Avifauna 2006

Hij grijpt ze vast achter de kop, slaat ze bewusteloos of doodt de slangen door ze mee omhoog te nemen en ze dan te laten vallen.

Hij valt slangen aan van maximaal 75 cm. lang.

Het nest wordt gebouwd in een holle boom of in een holte in een glooiing, soms is de nestkamer een uitgraving in een termietennest.
 

Zuid- en
Oost-Australië

2-4 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

open bosgebied
en struikgewas

28 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

wormen, slakken, amfibieën, kleine vogels, knaagdieren, hagedissen en slangen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

45cm.
310-480 gram

ook bekend als
lachvogel,
lachende Hans
of
blaffende jackass