banner
   
Home Kraaghagedis - Chlamydosaurus kingii Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Kraaghagedis Artis 2007 Kraaghagedis Artis 2007
Het mannetje lokt het vrouwtje door zijn kraag op te zetten. De kraag bestaat uit een reusachtige huidplooi onder en opzij van de kop. Bij dreig en baltsgedrag wordt hij opgezet.
Kraaghagedis Artis 2007 De kraaghagedis heeft een bruine tot roodbruine kleur, de lengte is ongeveer 60 tot 90 centimeter inclusief de staart, de diameter van de kraag kan 30 centimeter bereiken. De kraaghagedis is te herkennen aan de duidelijk zichtbare kraag rond de keel van zowel mannetjes als vrouwtjes, die in rust als een grote huidflap langs de hals is gevouwen.

De kraag wordt opgezet om vijanden af te schrikken en ziet er in opgezette toestand uit als een paraplu. Het is geen toeval dat de bek altijd openstaat als de kraag ge-spannen is; met een gesloten bek is dat onmogelijk.
Bij een geopende bek wordt tevens de gele binnenzijde van de mond zichtbaar die eveneens dient om af te schrikken. Bij de mannetjes wordt de kraag gebruikt om concurrenten af te bluffen waarbij ze elkaar slaan met de staart.
 

Noord-Australië
en
Zuid Nieuw Guinea

4 tot 14 eieren

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Bomen en bos

70 dagen
in zonnig zand

   
Voedsel Leeftijd
   

Insecten, spinnen en
kleine zoogdieren

8-12 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

tot 1.00 m.
incl.
staart 50 cm.

Kraag kan een
Ø hebben van
30 cm.

De vrouwtjes zetten de eitjes af op open plekken die door de zon worden beschenen. De hagedis richt zich op door de voorpoten te strekken waardoor het dier nog groter lijkt.Ook worden harde, sissende geluiden gemaakt en worden schijnaanvallen uitgevoerd.

Als de show een vijand niet overtuigd, zet de agame het op een lopen waarbij alleen de achterpoten worden gebruikt. De hagedis houdt dit echter niet lang vol en vlucht meestal
in een boom.  
Vaak wordt tegen een boomstam een zonnebad genomen om op te warmen.