banner
   
Home Grijze kroonkraanvogel - Balearica regulorum regulorum Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Kroonkraanvogel Direnpark Emmen 2007

Kenmerkend voor Afrikaanse kroonkraan-vogels is de goudkleurige kroon op hun kop.

Ze staan bekend om hun 'danskunst'.

Tijdens een dans springen de vogels in de lucht. Ze hebben hierbij hun vleugels half open. Ze draaien om elkaar heen en maken af en toe een buiging.

Door dit gedrag proberen mannetjes en vrouwtjes indruk te maken op elkaar.

Deze vogels zijn zeer monogaam, ze vormen paren voor het leven, ondanks dat ze vaak in groepen leven.

Kroonkraanvogels leven in groepjes van
6 tot 20 dieren.

Het maken van het een nest begint waar de vegetatie van een bepaalde hoogte is, zodat de kroonkraanvogels hun nesten kunnen verbergen.

Het nest bestaat uit grassen en opgestapelde takjes.
Kroonkraanvogel Direnpark Emmen 2007 Kroonkraanvogel Direnpark Emmen 2007
Het mannetje en het vrouwtje broeden allebei.
 

Zuid-Afrika en
het oosten van
Zuid-Afrika

1 tot 4 eieren, meestal 2 kuikens

   
Leefomgeving Broedtijd
   

Savannes en vochtige gebieden, zoals moerassen

28-35 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

Kikkers, hage-dissen, zaden, grasstengels en fruit.

20 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.00-1.10 m.
3-4 kg

Grijze kroonkranen hebben een kortere snavel dan andere kraanvogels, die meestal een langwerpige snavel hebben.

In Oeganda is de grijze kroonkraan een nationaal symbool en staat zodanig ook op de Oegandese vlag en het wapen van Oeganda.

Een legsel bestaat uit twee tot vijf eieren en daarmee hebben kroonkraanvogels het grootste nest. Na 28-35 dagen broeden, komen de eieren uit.

Als de jongen uit het ei komen, kunnen ze de volgende dag al lopen.

Beide ouders brengen fijn voedsel naar de jongen dat deze zelf oppikken.

Ook beschermen de ouders de jongen tegen allerlei gevaar en dat kan er zeer fel aan toegaan, kraanvogels kunnen gemene trappen uitdelen.

Grijze kroonkraanvoel Dierenpark Emmen 2009 Afrikaanse kroon-kraanvogels zijn de enige kraanvogel s met beweegbare achtertenen, ze kunnen een tak omklemmen en de nacht in een boom doorbrengen.