banner
   
Home Egyptische landschildpad - Testudo kleinmanni Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Egyptische landschildpad Dierenpark Amersfoort 2010 De paring vindt plaats in de lente als het warmer wordt.

Bij de paring maakt het mannetje geluiden die doen denken aan de roep van een duif.

De 1 tot 3 eitjes die worden ingegraven komen na ongeveer drie maanden uit, in de zomer of vroege herfst.

De temperatuur bepaalt het geslacht van de schildpadjes.

De eitjes zijn langwerpig van vorm, ook het rugschild van de lichter tot geel gekleurde juvenielen is nog relatief langwerpig maar dit trekt bij met de jaren.

De jongen zijn na vijf jaar volwassen.
De mannetjes hebben een lange staart die aan de basis vrij groot is, vrouwtjes hebben een zeer korte staart.

De habitat bestaat uit woestijnen en andere zonnige, droge en open omgevingen met rotsen of een struikachtige vegetatie.
Om aan de extreme hitte van de dag en koude woestijnnachten te ontsnappen, zoeken de Egyptische schildpadden hun toevlucht in holen gegraven door kleine zoogdieren.

Hier heerst een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur.

De schildpad eet uitsluitend planten zoals grassen en fruit.

Bij droogte graaft het dier zich in en bij aanhoudend koele of warme perioden is de schildpad dagelijks slechts korte tijd actief en schuilt de rest van de dag in een hol van een ander dier.
Egyptische landschildpad Dierenpark Amersfoort 2010
De schildkleur is lichtbruin, de randen tussen de hoornplaten zijn donkerder tot zwart. De kop en poten zijn lichter van kleur en neigen meer naar geel of rood. Exemplaren die in woestijnen leven, hebben een lichtere schildkleur dan soortgenoten die in meer begroeide, vochtige gebieden leven.
 

Oorspronkelijk Egypte,
nu uitsluitend nog in Noord-Libië

1-3 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

zonnige, droge open omgevingen zoals woestijnen

3 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen en fruit

60 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 10 cm.
♀ 14,5 cm.


0,45 kg.

Eén van de kleinste soorten schild-padden ter wereld