banner
   
Home Aziatische of Perzische leeuw - Panthera leo persica  Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Aziatische leeuw Diergaarde Blijdorp 2007
Leeuwen zijn de enige katten die in groepen leven.
Aziatische leeuw Diergaarde Blijdorp 2007 Aziatische leeuw Diergaarde Blijdorp 2007
De dieren zijn slechts iets kleiner dan de Afrikaanse leeuwen en hebben een huidplooi midden over de buik. De manen van de mannelijke leeuw zijn eveneens kleiner. De familiegroepen zijn ook kleiner, meestal 2 verwante vrouwtjes met hun jongen.
Aziatische leeuw Diergaarde Blijdorp 2007 Aziatische leeuw Diergaarde Blijdorp 2007
 

West India

1-6 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

reservaat
Gir Forest

100-119 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

herten en
nijlgauw

15-30 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 150-250 kg.
♀ 120-150 kg.

kwetsbaar
maar niet
bedreigd

  Ook zijn in Azië geen leeuwen met gele manen.  

♂ 1.70-2.40 m.
♀ 1.40-1.70 m.

Schouderhoogte
♂ 90-1.10 cm.
♀ 0.80-0. 90 cm.

Aziatische leeuw Diergaarde Blijdorp 2007 De Aziatische leeuw is de enige zuivere ondersoort waarvan een stamboek wordt bijgehouden.

In het wild komt de Aziatische leeuw alleen nog voor in "Gir Forest" een reservaat in India.

De succesvolle bescherming heeft de populatie doen groeien tot 271 in 2001,
tot 411 in april 2010, waarvan 97 mannetjes, 162 vrouwtjes en 152 welpen.

De telling van de leeuwen vindt elke vijf jaar plaats.
wordt ook
Indiase leeuw, Indische leeuw of
Persische leeuw
genoemd.

Meestal wordt in dierentuinen de Afrikaanse leeuw gehouden, maar men kan de Aziatische leeuw op één plek in Nederland aantreffen:
Blijdorp