banner
   
Home Gouden leeuwaapje - Leontopithecus rosalia Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Goudenleeuwaapje Artis 2007
Gouden leeuwaapjes kunnen ongeveer zeventien verschillende soorten geluiden maken en herkennen, elk met een aparte betekenis.
Zo kan een geluid gevaar aanduiden, en een ander geluid juist verzoening betekenen.
Goudenleeuwaapje Artis 2007 Goudenleeuwaapje Artis 2007
Het gouden leeuwaapje komt alleen voor in het Atlantische kustregenwoud in de staat Rio de Janeiro in Brazilië. Daar leeft hij op een hoogte van drie tot tien meter in de bomen.

Deze klauwaapjes worden beschouwd als één van de mooiste apensoorten die er zijn.
Hij heeft een zijdeachtige, rossige, goudgele vacht en manen, die de oren bedekt.
Het gezicht is naakt en donker van kleur. Hoewel het dier maar een maximale lengte van
35 centimeter kan hebben, is hij één van de grotere soorten klauwaapjes.
 

Brazilië

meestal 2 jongen
1 wordt op de rug gedragen en 1 op de buik

   
Leefomgeving Draagtijd
   

regenwoud

132-140 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

sappige vruchten en scheuten, ook jagen ze op insecten, spinnen en hagedisjes. Ze eten honing, gom en vogeleieren.

15-30 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

20-35 cm.
staart 31,5-40 cm.
600-800 gram

bedreigd

De jongen worden na hun geboorte nog drie maanden gevoerd en ge-dragen door beide ouders en andere groepsleden. Gouden leeuwaapjes leven in familie-groepjes, die bestaan uit vier tot elf dieren. Dit zijn ouders met hun nakomelingen. Alleen het dominante paartje plant zich voort.

Sinds het begin van de jaren zeventig is de handel in leeuwaapjes wereldwijd verboden.

Tegenwoordig wordt het gouden leeuwaapje beschouwd als één van de meest bedreigde primatensoorten.
Vaak zijn de jongen allebei te zien bij dezelfde ouder. Dan zit één jong
op de rug en de andere onder de buik.