banner
   
Home Zwarte leguaan - Ctenosaura melanosternum Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Zwarte leguaan Diergaarde Blijdorp 2008

De basiskleur is groen met donkeromrande witte tot gele banden op de rug tussen de voor- en achterpoten, voornamelijk bij jonge dieren want naarmate ze ouder worden vervagen de kleuren naar grijs en zwart.

De staart heeft een lichte stekeltjeskam
die doorloopt tot achter de nek en is
twee keer zo lang als het lichaam en
sterk gebandeerd.

De zwarte leguaan heeft een forse kop, die erg dik en lang is en spits toeloopt.
Vaak is de leguaan te vinden in rotsachtige, zanderige streken met weinig vegetatie
en een dorre bodem.

Zo'n tien tot twintig dieren vormen met elkaar een kolonie, waarbinnen een rangorde bestaat.

Elk dier heeft binnen de kolonie een territorium en een eigen schuilplaats.

De ondergeschikte mannetjes verbergen zich als er een dominant mannetje in de buurt komt.

Alle mannetjes hebben een territorium, dat ze tegen concurrenten verdedigen, maar niet tegen de leider.

Vrouwtjes kunnen tamelijk vrij door de kolonie bewegen.

Zwarte leguaan Diergaarde Blijdorp 2008
De leguaan komt voor in Mexico (alleen Yucatán), Nicaragua, Guatemala, El Salvador, Honduras, Belize, Costa Rica, Panama en Colombia.

De zwarte leguaan houdt van laaglanden in kuststreken met droge en warme klimaten.
Vaak is de leguaan te vinden in rotsachtige, zanderige streken met weinig vegetatie en
een dorre bodem.
Overdag zont het dier op stenen en rotsen en voor de rust wordt vaak een hol opge-zocht dat echter niet zelf wordt gegraven; er worden holen van andere dieren ge-bruikt zoals konijnen en gravende schild-padden. Zijn menu is rijk aan kaliumzouten; hij bezit klieren in de neusgaten om overtollig zout af te scheiden, dat zich in korsten rond de neusgaten ophoopt.
 

Zuid-Amerika

25 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

droge laaglanden

   
Voedsel Leeftijd
   

bessen, vruchten en bladeren, ook af en toe kleine schildpadden, knaagdieren en vogeltjes

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.00-1.20 m.

De dieren gaan uit eten in de wijde omgeving van de kolonie.