banner
   
Home Bamboemaki - Hapalemur griseus alaotrensis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Bamboemaki Best Zoo 2009 Bamboemaki Best Zoo 2009
Ze hebben speciale voortanden, waarschijnlijk omdat ze bamboe eten. De bamboemaki's eten bamboe stam, maar ook de bladeren, grassen, zaden en fruit.
Bamboemaki Best Zoo 2009

Bamboemaki's zijn over de gehele dag verspreid actief.

Na een rustpauze volgt een actieve periode.

Deze rustpauzes en perioden van activiteit zijn onafhankelijk van het tijdstip van de dag en kunnen zowel overdag als 's nachts plaatsvinden.

Bamboemaki's leven in kleine gemengde groepen van 2-6 individuen, of in paren.

De dieren vlooien elkaar, net als andere primaten, maar niet met de handen, maar met de tanden.

Ze kennen een hele reeks aan geluiden, voornamelijk om de groepsleden te waarschuwen voor roofdieren of om te communiceren met nabijgelegen groepen.

 

Madagaskar

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

uitsluitend op drijvende eilandjes rond het meer Alaotra

4-5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

bamboe, grassen, bladeren, zaden en fruit

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 1.35 kg.
♀ 1.55 kg.

Bamboemaki’s maken, in tegenstelling tot andere maki-soorten, een nest.

In dat nest worden de jongen geboren.

Maki's hebben geurklieren, waarmee ze geursporen achterlaten.

De moeder draagt de jongen pas na een paar dagen op de buik.
Ook dat wijkt af van andere "maki’s", die hun jong direct dragen.

Na ongeveer zes dagen begint een jong de omgeving te verkennen en na drie weken kan het al lopen en springen.