banner
   
Home Ringstaartmaki - Lemur catta Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Ringstaartmaki Dierenpark Emmen 2006 Ringstaartmaki Dierenpark Emmen 2006

Vooral 's ochtends nemen de ringstaartmaki's graag een zonnebad.

Ringstaartmaki Dierenpark Emmen 2006 Ringstaartmaki Dierenpark Emmen 2006

Ringstaartmaki's horen tot de halfapen en hebben een aantal kenmerken van de insecteneterachtige dieren behouden, zoals een spitse snuit met snorharen, een natte neus en kleine hersenen.

Ringstaartmaki Dierenpark Emmen 2006 De ringstaartmaki heeft een katachtig uiterlijk. De lange staart is zwart-wit geringd en de ogen van de ringstaart-
maki's zijn goudgeel van kleur.
De achterpoten zijn langer dan de voor-poten en de staart wordt net zo lang als
de rest van het lichaam.

Ringstaartmaki's brengen het grootste gedeelte van de dag in de bomen door, maar komen ook regelmatig op de grond. Ringstaartmaki's kunnen op zowel twee
als vier poten lopen.
 

Zuid- en Zuidwest-
Madagaskar

1-2 jongen
soms 3 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Bossen en savanne

4,5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

Vruchten, bladeren, bloemen en kruiden

20-27 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

40-45 cm.
staart 60 cm.
2,5-3 kg.

Wordt ook wel Katta genoemd

  Ze hebben echter ook kenmerken waardoor ze bij de primaten horen, zoals hun handen
en voeten, die goed te gebruiken zijn bij het klimmen, en de platte nagels.
 
De ringstaartmaki hoeft niet zoveel te drinken aangezien hun voedsel al voor 80% uit water bestaat.

Ze lessen hun dorst verder met de vroege ochtenddauw of met water uit holle boomstammen.
Ringstaartmaki's communiceren op verschillende manieren met elkaar. Dit doen ze met zowel geluiden, geuren en lichaamstaal. Zo communiceren ze bijvoorbeeld ook met hun staarthouding.

Mannetjes gebruiken geurklieren om hun territorium af te bakenen. Deze geurklieren zitten op de schouders en onderarmen. Ze wrijven hiermee langs takken waarbij de geur wordt afgegeven. De mannetjes wrijven ook met hun staart langs de klier op hun schouder.
Ringstaartmaki Dierenpark Emmen 2006 Ze zijn in staat om grote sprongen te maken, soms wel sprongen van 5-6 meter.
Ringstaartmaki Apenheul 2010 Ringstaartmaki's zijn dagactief. Ze hebben een dagelijkse rustpauze en deze valt meestal op het midden van de dag. Vaak zitten ze dan in yogahouding, rechtop met de armen en benen gespreid, uit te rusten in de zon.

Ringstaartmaki's leven in sociale groepen. Alle vrouwtjes zijn dominant over de mannetjes. Zij mogen altijd als eerste eten en bepalen zelf wie hun partner wordt.

De kern van de groep wordt gevormd door één vrouwtje en één of meerdere mannetjes, die ondergeschikt zijn aan het vrouwtje.

Daaromheen bevinden zich de onderge-schikte vrouwtjes en hun jongen met de andere mannetjes.  
De paartijd van de ringstaartmaki duurt
van april tot juni. In de paartijd houden de mannetjes 'stinkgevechten'. Ze wrijven
dan met hun staart langs de geurklieren waarnaar ze met hun staart naar concurrerende mannetjes zwaaien om
ze te verjagen.

De winnaar mag met het vrouwtje paren.
De jongen worden na een draagtijd van
ongeveer 4 1/2 maand in augustus en september geboren.

Per keer krijgt de ringstaartmaki meestal
één jong, maar twee- en drielingen komen
ook voor. Bij de geboorte zijn de ogen al
open en is de vacht al hetzelfde als de vacht van volwassen dieren.

De zoogtijd duurt ongeveer tien weken. 
Ringstaartmaki Aqua Zoo 2009