banner
   
Home Groene mamba - Dendroaspis viridis Alfabetisch
Register
  Elapidae/Koraalslangachtigen - Gifslang Tandtype: Proteroglyf  
Leefgebied     Voortplanting
 
Groene mamba Serpo 2008
Groene mamba's zijn meestal groen, maar de kleur kan ook gelig of bruin zijn, de buik is altijd lichter tot wit, bovendien kan hij net als een kameleon van kleur veranderen.
Groene mamba Serpo 2008 De groene mamba is een gevreesde slang.
Groene mamba Serpo 2008
Het is een boombewonende soort die erg goed kan klimmen en erg snel en lenig is. De slang wordt vrijwel nooit op de grond aangetroffen en leidt een zwervend bestaan.

De mamba heeft "vaste" giftanden die net als gewonen tanden aan de bovenkaak zijn bevestigd. Dit legt beperkingen op aan de omvang van de giftanden.

Ze moeten zo klein zijn dat de slang zijn bek nog kan sluiten, zonder dat de tanden door de onderkaak heen steken en over de grond slepen.

 

West-Afrika

10-15 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

dichte tropische wouden en bosranden

   
Voedsel Leeftijd
   

knaagdieren, vogels en
amfibieën

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

2.00-2.70 m.
max. 3.00 m.

ook bekend als westerse groene mamba

De groene mamba komt voor in het westen van Afrika; in Gambia, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Liberia, Senegal en Sierra Leone. De groene mamba heeft zich gespe-cialiseerd in het vangen van vogels, kleine zoogdieren en hagedissen.

De kaken kunnen letterlijk ontwricht worden om heel grote prooien te verorberen; slangen doen dat niet graag omdat ze kwetsbaarder zijn voor predatoren en een week nodig hebben om een grote prooi te verteren.

De groene mamba staat bekend als veel minder agressief dan de zwarte mamba
Het biotoop bestaat uit tropische bossen en bosranden waar de slang vaak hoog in bomen of struiken loert op een prooi.

Ze zijn moeilijk te onderscheiden van andere slangen, met name de smalkop-mamba maar vooral te herkennen aan de zeer gladde, grote schubben aan de zijkanten van de kop.

Het verschil ligt in de iets gekielde schubben op de rug van de smalkopmamba.

zeer giftig voor de mens.

De groene mamba is berucht om de beet vanwege het sterke zenuwgif dat uiteindelijk bij een mens de ademhaling kan stoppen waarna de dood intreedt, meestal al binnen twaalf uur.