banner
   
Home Mandarijnvis - Synchiropus splendidus en Synchiropus picturatus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Leefgebied
LSD pitvis
Mandarijvis - Synchiropus picturatus Artis 2009 In 1995 werd ontdekt dat de felblauwe kleuren van de blauwe mandarijn pitvis door een blauw cyaanpigment worden veroorzaakt, waarvan de chemische structuur nog niet is bekend is. Dit is bij-zonder omdat alle tot dan toe bestudeerde blauwe kleuren werden veroorzaakt door semochromen.

Vooralsnog zijn deze celtypes nog niet bekend bij andere vissen of amfibieën, maar het mag niet uitgesloten worden dat deze of aanverwante celtypes daar ook gevonden zullen worden.
De mannetjes zijn herkenbaar aan de puntvin op hun rug. De huid van deze vis is bedekt met een vies smakend slijm, de felle kleuren waarschuwen roofdieren daarvoor. Ze leven in kleine groepjes dichtbij de zeebodem tussen het koraal.
Mandarijvis - Synchiropus picturatus Artis 2009 Mandarijvis - Synchiropus picturatus Artis 2009
Het psychedelische patroon van oranje, geel en groen die samen vloeien over een neon blauw lichaam, maken van deze vis zeker een aandachttrekker. Zijn levendige kleuren doen denken aan de rijke kleur patronen en geborduurde versieringen op het gewaad van een Keizerlijke Chinese Mandarijn. Deze kleuren vormen een ideale camouflage tussen de fel gekleurde soorten koraal die normaal voorkomen in een formatie zee riffen.
Mandarijnvis - Synchiropus splendidus Artis 2010 Mandarijnvis - Synchiropus splendidus Artis 2010
De Blauwe Mandarijnpitvis zijn endemisch voor de Pacifische Oceaan. Hun natuurlijke omgeving strekt zich uit van de Ryukyu eilanden tot aan Australie. Deze bodembewonende soort wordt normaal gesproken gevonden in beschutte lagunes en ingesloten riffen.
Blauwe pitvis

Philippijnen, oost Indonesië en noord west Australië

in het westen van de Grote Oceaan van Zuid Japan tot Zuid Australië

   
Leefomgeving Leefomgeving
   

op zandbodems van ondiepe beschutte riffen.

op zandbodems van ondiepe beschutte riffen.

   
Voedsel Voedsel
   

kleine organismen op de bodem of
het rif

kleine organismen op de bodem of
het rif

   
Lengte en gewicht Lengte en gewicht
   

7 cm.

6 cm.