banner
   
Home Mandril - Papio sphinx Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Mandril Ouwehands Dierenpark 2010

Mandril Ouwehands Dierenpark 2010

Ondanks zijn woeste verschijning, is de mandril tot een schuw dier en veel van
zijn levensstijl en gedrag blijft voor ons
een mysterie.
Hij heeft enorme hoektanden ter grootte van de duimen van een mens en leeft gewoonlijk
in een groep of harem, geleid door een dominant mannetje.

Dit mannetje dat aan het hoofd staat is het meest kleurrijke lid van zijn troep, die voornamelijk uit vrouwtjes bestaat. Hij heeft een kenmerkende blauwe, paarse en rode tekening, een feloranje kin, snorharen aan de zijkant en een blauw tot lichtpaars achterste

Overdag brengen mandrils het grootste deel van hun tijd door met voedsel zoeken op de grond. Iedere nacht kiezen ze een nieuwe slaapplaats in de bomen om roofdieren te ontlopen.

Jongen worden geboren met een zwarte vacht en roze huid, en worden gezoogd. Ze reizen met de moeder mee, eerst stevig aan haar buik geklemd, later zittend op haar rug.
Jonge vrouwtjes blijven gewoonlijk binnen de harem waarin ze geboren worden, terwijl jonge mannetjes grotendeels wegtrekken en solitair leven  Vrouwtjes en jonge mannen hebben geen blauw in het gezicht.
 

West-Afrika

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

bergwouden

172-255 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

plantaardig, vlees van gewervelden en insecten

25-30 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

95 cm.
♂ 30-55 kg.
♀ 11 kg.
staart 10 cm .

verwant aan de bavianen

De mandril is buiten de mens-apen de grootste aap ter wereld