banner
   
Home Manenrob of Patagonische zeeleeuw - Otaria flavescens Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Manenrob Dierenpark Emmen 2005 Manenrob Dierenpark Emmen 2005
Ze leven in grote kolonies met daarbinnen de haremgroepen. Elke harem wordt geleid door een volwassen bul (stier) en bestaat uit gemiddeld tien wijfjes. Vooral in de voortplantingstijd zijn de bullen erg agressief. Daarbuiten houden ze zich rustiger en zijn ze voorbeeldige vaders voor de jongen in hun harem.

De volwassen bul is een imponerende verschijning met zijn enorme met manen bezette nek. De jonge mannetjes missen deze manen nog
Manenrob Dierenpark Emmen 2005 Manenrob Dierenpark Emmen 2005
In het wild is de orka een van de grootste belagers van deze zeeleeuw. In Patagonië (Argentinië) komen orka's zelfs het strand op om jonge manenrobben te grijpen.
 

Zuid-Amerika, Falklandeilanden

Meestal 1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

langs kusten

11 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

Vis, kreeftachtigen en schelpdieren

bij geboorte 10 - 15 kg

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ lengte
2.60 m.
300 kg.

♀ lengte
1.80-2.00 m.
150 kg.

De grootste vijand is de orca

Bron:
Dagblad van
het Noorden


april 2007

Het Dierenpark Emmen heeft de afgelopen maanden alle 27 manenrobben laten inslapen.
De Patagonische zeeleeuwen bleken allemaal te zijn besmet door zeezoogdieren-tbc.
De besmettelijke tbc-vorm werd in september 2006 voor het eerst vastgesteld bij een overleden manenrob. Daarop zijn de overige dieren om de zes weken getest. Elke keer bleken enkele dieren daarop positief te reageren.

Volgens dierenparkwoordvoerder Wijbren Landman is behandeling van de manenrobben nagenoeg onmogelijk. De dieren moeten dan gedurende een half jaar lang elke dag medicijnen slikken. Met het bijkomend risico dat wanneer er iets fout gaat tijdens het toedienen van de medicatie, de dieren hun soortgenoten alsnog besmetten.

Ook een aantal verzorgers van het dierenpark, die in nauw contact met de zieke zeeleeuwen zijn gekomen, bleken te zijn besmet met de bacterie. Zij slikken sinds september medicijnen. Volgens Landman is er nooit gevaar voor bezoekers geweest,
omdat zij niet dichtbij de dieren kwamen.

Het zeeleeuwenbassin wordt de komende tijd ontsmet, waarna er begin mei Californische zeeleeuwen in worden geplaatst. Bij die zeeleeuwensoort is volgens Landman nog nooit zeezoogdieren-tbc vastgesteld.
Patagonië is een gebied in Zuid-Amerika, gelegen ten zuiden van de rivier de Colorado tot aan de Straat Magellaan.

Het gebied strekt zich uit over zowel Chili als Argentinië