banner
   
Home Schroefhoorngeit of Markhor - Capra falconeri Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Schroefhoorngeit Safaripark 2008 Schroefhoorngeit Safaripark 2008
De schroefhoorngeit is een wilde geit en de grootste geitensoort.
Ook hun spiraalvormige hoorns zijn bijzonder groot: bij de mannetjes kunnen ze wel 1,6 m lang worden, bij de vrouwtjes worden de hoorns hooguit 25 cm. Vanwege hun indrukwekkende hoorns worden ze bejaagd en zijn ze behoorlijk zeldzaam geworden.
Schroefhoorngeit Safaripark 2008 Schroefhoorngeit Safaripark 2008

De schroefhoorngeit bewoont voornamelijk steile, rotsachtige, beboste hellingen en ravijnen in de westelijke Himalaya, in Zuid-Oezbekistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Noord-Pakistan, Kasjmir en Noord-India.

Ze houden zich op op een hoogte tussen de 700 en 4000 meter. 's-zomers komt hij voornamelijk voor tot op een hoogte van 3000 tot 3500 meter. Het is een uitstekende klimmer.

 

westelijke Himalaya
Turkmenistan, Pakistan en Kasjmir

1-2 jongen
soms 3

   
Leefomgeving Draagtijd
   

in de zomer hoog in de bergen
in de winter in de bossen

135-170 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

gras, bladeren, kruiden en twijgen

12-13 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.40-1.80 m. schouderhoogte
90 cm.
32-110 kg.
staart 15 cm

bedreigd

In Pakistan wordt de markhor beschouwd als nationaal symbool.