banner
   
Home Bonte marter - Martes flavigula Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Bonte marter Best Zoo 2009 Bonte marter Best Zoo 2009
De bonte marter is overdag actief.

Tijdens de paartijd leven de bonte marters vaak lange tijd als paartje, wat erg bijzonder is voor een martersoort. De rest van het jaar leven ze alleen.

De paartijd is in de zomer, maar de jonge marters worden pas in het volgende jaar in april geboren, als gevolg van een verlengde draagtijd.

Dat houdt in dat de bevruchte eicel zich een paar keer deelt en dan voor een paar maanden ophoudt met groeien. Pas in de winter of het voorjaar gaat het embryo verder met groeien, waardoor de jongen in een gunstig jaargetijde geboren worden.

Jongen worden doof, blind en bijna kaal geboren, ze zijn volledig hulpeloos.
Ze worden geboren in een nest van gras in een holle boom.

Wanneer de jongen twaalf weken oud zijn kunnen ze al helemaal voor zichzelf zorgen.
Bonte marters kennen een verlengde draagtijd.

Bonte marter Best Zoo 2009
Ze kunnen goed springen, klimmen en zelfs zwemmen. Ze klimmen en dalen met de kop naar voren. De behaarde voetzolen en de gedeeltelijk intrekbare klauwen komen heel goed van pas bij het klimmen in bomen.
 

oostelijk deel van Azië

3-5 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

bosrijke gebieden

   
Voedsel Leeftijd
   

eekhoorns, slangen, vogels, hagedissen, maar ook fruit, noten, nectar, kikkers, eieren en honing

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

30-55 cm.
staartlengte
38-43 cm.
tot 3.5 kg.

ook bekend als geelkeelmarter